Zadkine-discussie pruttelt nog even na

De discussie over het al dan niet verplaatsen van het beeld De Verwoeste Stad van Zadkine is nog niet helemaal ten einde. Voorstanders vragen zich af of er niet toch een enquete moet komen, waarin Rotterdammers zich kunnen uitspreken over het omstreden plan.

Dinsdag verscheen het advies van een commissie onder leiding van oud-politiechef (en nog steeds beeldend kunstenaar) Aad Meijboom. Daarin wordt het verplaatsen van het Rotterdamse icoon naar het Stationsplein afgeraden.

Hoe groot of klein
Meijboom: "Wij hebben als deskundigen zo veel mogelijk naar de feiten gekeken. Wat zou er gebeuren als je het beeld verplaatst? Met fotoconstructies hebben we in beeld gebracht hoe groot of klein het er daar zou uitzien. Een enquete onder de Rotterdammers hoorde niet tot de opdracht van de commissie."

Bevolking raadplegen
D66-raadslid Jos Verveen, voorstander van verplaatsing, is er nog niet helemaal van overtuigd dat de bevolking niet moet worden geraadpleegd. "Het Centrum Beeldende Kunst heeft nog steeds op z'n site staan dat zo'n enquete er zou kunnen komen. Ik ben wel nieuwsgierig naar de overwegingen om dat dan niet te doen."

Wel blij
VVD-raadslid George van Gent is als tegenstander van de verplaatsing uiteraard blij met het advies van de commissie-Meijboom. "Ik had het wel verwacht, er staan verstandige dingen in. Zou er dan nog een enquete om de enquete moeten komen?"

Deel dit artikel: