Boekhandel Donner verbouwt bankgebouw tot winkel

De bekendste boekhandel van Rotterdam, Donner, opent binnenkort de deuren op de nieuwe locatie aan de Coolsingel: het voormalige ABN-bankgebouw. Dit pand moet in korte tijd grondig worden verbouwd voordat de winkel volgende maand open kan.

De Rotterdamse vestiging van Polare ging twee maanden geleden failliet en maakt nu als het oude vertrouwde Donner een doorstart. Met hulp van donateurs hebben vijf medewerkers een redding voor elkaar gekregen. De huur van de vertrouwde locatie op het Binnenwegplein is te duur en daarom verhuist Donner naar het voormalige ABN-gebouw om de hoek aan de Coolsingel.

Haast is geboden want eind mei moet de sleutel worden ingeleverd bij de eigenaar van het huidige pand. In vijf weken tijd moet dus de bedompte gesloten kantoorruimte van het bankgebouw omgetoverd worden tot een levendig boekenpaleis. Dat betekent eerst slopen en dan opbouwen.

"Het is nu nog bijna niet voor te stellen dat op deze plek straks een boekhandel verrijst en nieuwe dingen gaan gebeuren", zegt Suzanne Hammecher van 'Donner moet blijven'. "We starten gewoon weer met Donner", vult Leo van de Wetering haar aan.

Een aannemer is begonnen met de sloop van alle tussenwanden. "Wij zijn net begonnen met slopen en over vijf weken moeten we klaar zijn", zegt een optimistische Roel de Kluijver. Op de vraag of dat in zo'n korte tijd wel lukt, antwoordt hij monter: "Dat zal wel moeten."

"Het moet een open ruimte worden zodat je bij binnenkomst in één keer het hele huis ziet", schetsen Hammecher en Van de Wetering de toekomstige boekhandel. In de nieuwe Donner komen ook een theater voor lezingen en optredens, en een café voor een kop koffie en een broodje.

En nu bankgebouw boekhandel wordt, kan de bankkluis in de kelder ook net zo goed gekraakt worden. "Alleen we zijn de sleutel kwijt", zegt Suzanne Hammecher. De kluis is een unieke ruimte zoals je eigenlijk alleen in de film ziet. Te mooi om te laten liggen. "Als we de sleutel hebben, dan gaan we er een vergaderruimte van maken of kinderfeestjes geven."

De aannemer is handig, de nieuwe Donner-eigenaren zijn dynamisch én om de verbouwingsklus in korte tijd te laten slagen, is er de hulp van boekenliefhebbers. "We hebben veel hulp aangeboden gekregen van onze Facebook vrienden en die gaan we inschakelen voor het verven, verhuizen van boeken en de laatste klusjes."

Donner was, Donner blijft en Donner leeft. Zoveel is duidelijk. "We geven de boekhandel terug aan de stad."

Deel dit artikel: