nieuws

De verdwenen bierbrouwerijen van Rotterdam

ROTTERDAM - Rotterdam heeft in de Middeleeuwen meer dan 40 bierbrouwerijen. Rotterdams bier is in die tijd populair en wordt ook veel geëxporteerd. Toch komt er een eind aan het grote aantal brouwerijen in de stad. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er twee: Heineken en Oranjeboom.
De twee grote merken gaan in de 19e eeuw een samenwerking aan. Heineken gaat in Rotterdam zogeheten ondergistend bier (pils) brouwen en Oranjeboom zal zich toeleggen op het produceren van bovengistend bier (de speciale bieren). Als Heineken erachter komt dat Oranjeboom een machine koopt voor het maken van ondergistend bier - dat in die tijd veel populairder is - is het gedaan met de samenwerking.
Heineken (Crooswijk) vertrekt in de jaren 70 van de vorige eeuw naar Zoeterwoude en Oranjeboom (Feijenoord) sluit in 1989 de deuren van de brouwerij in Rotterdam. Dat betekent dat er geen bier meer wordt gebrouwen in Rotterdam.
Daar komt verandering in als in 1996 De Pelgrim de deuren opent. Deze brouwerij is gevestigd in één van de oudste gebouwen van Rotterdam in historisch Delfshaven. Het goede Rotterdamse kraanwater is de basis voor het Rotterdamse bier. In de Pelgrim wordt bovengistend bier gebrouwen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl