Vier kunstenaars in de race voor beeld Rotterdam CS

Binnen een jaar moet er op het plein voor Rotterdam Centraal een nieuw kunstwerk staan. Dat zegt Cees de Bruin, voorzitter van een speciale commissie die onderzoek doet naar een geschikt beeld voor op het plein.

Met vier andere kunstkenners is de ondernemer en kunstverzamelaar al een jaar in overleg over een nieuw kunstwerk. De commissie is door de gemeente gevraagd onderzoek te doen.

Tweede Zadkine
Volgens De Bruin moet het een iconisch beeld worden: "Wat je zoekt is een tweede Zadkine, maar dan een beeld dat op die plaats past. Het beeld moet een zodanige uitstraling hebben dat iedereen erover praat".

De afgelopen maanden was er discussie of het beeld van Zadkine verplaatst moet worden naar het Centraal Station. Het Centrum Beelden Kunst concludeerde begin deze week dat het beeld op Plein 1940 moet blijven staan.

De Bruin zegt dat verplaatsing van het Zadkine beeld inderdaad geen goed idee is, omdat dat beeld de historie van Rotterdam vertelt. De commissie is volgens De Bruin juist op zoek naar een optimistisch beeld dat naar de toekomst kijkt en het nieuwe elan van de stad uitstraalt.

Chicago
Als voorbeeld wordt het bekende beeld "The Bean" in Chicago genoemd. Het roestvrijstale beeld staat in het centrum van de Amerikaanse stad. De Bruin: "Chicago wordt geïdentificeerd met dat beeld en het beeld met de stad. Als je zoiets hebt en als het er zo uitspettert, dan doe je het goed."

Veertig kunstenaars, nog vier over
De commissie is vorig jaar begonnen met een lijst van veertig namen van kunstenaars uit binnen - en buitenland. Daarvan zijn er nog vier overgebleven. Zij komen allemaal uit het buitenland. Wie de kunstenaars zijn wil De Bruin niet zeggen: "Kunstenaars die afvallen is toch iets dat men niet leuk vindt. Je moet voorzichtig met de namen en reputatie van kunstenaars omgaan."

Eind juni zal de commissie unaniem met een naam en kunstwerk naar buiten komen. Het is vervolgens aan het stadsbestuur en de gemeenteraad om dit advies wel of niet over te nemen. Hoeveel geld de gemeente in het nieuwe beeld wil investeren is niet duidelijk.

Deel dit artikel: