Nieuwe aanpak tegen blauwalg Krabbeplas

De strijd tegen blauwalg in de Vlaardingse Krabbeplas gaat onverminderd voort. Het Hoogheemraadschap Delfland slaat nu ook vier damwanden rond de zwemplas, om de kans op blauwalg verder te verkleinen.

De reden voor deze afsluiting is de SolarBee, die bij wijze van proef sinds vorig jaar in de Krabbeplas ligt. Deze drijvende zonne-energiepanelen zorgen voor de watercirculatie in de plassen. Dit zou de waterkwaliteit moeten verbeteren en de bloei van blauwalgen tegengaan, maar het systeem werkte vorig jaar nog niet tot ieders tevredenheid.

Rob Hoefnagels, zwemwaterspecialist bij het Hoogheemraadschap Delfland: ''De proef heeft wel resultaat geboekt maar niet voldoende om de blauwalg helemaal te bestrijden. Er werd door de SolarBee teveel water vanuit de andere plassen naar de zwemplas getrokken. Daardoor moest hij iedere keer opnieuw aan de bestrijding beginnen. Door de vier verbindingssloten nu af te sluiten, verwachten we dit jaar een veel beter resultaat."

Twee sloten krijgen een permanente damwand, twee andere bevatten een sleuf waardoor de plas nog te gebruik blijft als extra wateropslag bij extreme neerslag. Hoefnagels: "Met deze zachte winter en het warme voorjaar, groeit de blauwalg het best. Maar we hopen met deze maatregelen dat we toch de hele zomer kunnen zwemmen in de Krabbeplas."

Deel dit artikel: