nieuws

Help Rotterdamse voorouders online vindbaar te maken

ROTTERDAM - Adriana Christina Boesenach Jordaan is weduwe en woont met haar zoon en twee kleinzonen in Rotterdam. Ze verhuist vaak. Zo woont ze tussen 1880 en 1889 op de Mauritsstraat, Binnenweg, Tuinderstraat, weer Binnenweg, Nadorstraat, Boomgaardstraat, opnieuw de Binnenweg en weer naar de Boomgaardstraat.Dit is een voorbeeld van wat we te weten komen bij het kijken in het bevolkingsregister van Rotterdam.
Bij Koninklijk Besluit van 22 december 1849 is bepaald dat alle Nederlandse steden en gemeenten vanaf 1 januari 1850 bevolkingsregisters moeten aanleggen waarin wordt bijgehouden wie er binnen de gemeentegrenzen woont.
Rotterdam schrijft alle gegevens in grote boeken (foto). In 1910 gaat de stad over op gezinskaarten. Daarna komen in 1938 de persoonskaarten en in de jaren 90 is het huidige nationale systeem van Gemeentelijke Basisadministratie in gebruik genomen.
De Rotterdamse bevolkingsregisters vanaf 1850 zijn te vinden bij het Stadsarchief Rotterdam. Te zien is dat Rotterdam na 1850 een enorme bevolkingsgroei kent. In 1850 staan er 90.000 mensen ingeschreven. Dat stijgt van 148.000 in 1880 naar 319.000 in het jaar 1900. De aanleg van de Nieuwe Waterweg en het daarmee beschikbare werk in de haven, trekt veel mensen naar de stad. Ook worden er in deze periode gemeenten geannexeerd. Rotterdam heeft in 1930 ruim 580.000 inwoners en in 2012 zijn het er 616.000.
Het bevolkingsregister geeft een beeld van hoe mensen in een bepaalde periode leven. Wanneer zijn ze geboren, getrouwd, overleden? Waar wonen ze, hoeveel kinderen hebben ze en met hoeveel mensen wonen ze op één adres? Deze registers zijn in het Stadsarchief Rotterdam in te zien. Er wordt hard gewerkt om de boeken en kaarten te digitaliseren zodat de informatie ook via de website toegankelijk wordt. Dat betekent dus gewoon: overtypen! Een tijdrovende klus die voor een groot deel door vrijwilligers wordt gedaan.

Vele Handen

Het is sinds kort voor iedereen mogelijk mee te helpen dit stukje Rotterdamse geschiedenis online te krijgen. Crowdsoursing heet dat. Het crowdsourcingsproject van het Stadsarchief omvat de bevolkingsregisters van Rotterdam uit de periode 1850-1920: 760 boeken met zo'n 3 miljoen inschrijvingen. De gegevens komen uiteindelijk in de Digitale Stamboom op de website van het Stadsarchief, die voor iedereen via internet toegankelijk is.
Meedoen met het invoeren van de bevolkingsregisters kan via de website VeleHanden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl