Dodelijke lawine dwarsboomt klimplannen Eric Arnold

Eric Arnold kan de Mount Everest voorlopig niet beklimmen. Na een dodelijke lawine weigeren veel Nepalese gidsen nog langer de berg op te gaan.

''Sinds het grote ongeluk in de icefall is er niet meer geklommen'', meldde de Rotterdammer in zijn blog. Toen kwamen zeker 16 sherpa's om het leven. De Nepalese helpers eisen nu betere arbeidsvoorwaarden.

Volgens Arnold willen niet alle gidsen het werk neerleggen. ''Onze sherpa’s willen bijvoorbeeld graag doorklimmen. Zij komen uit een ander gebied dan de getroffen sherpa’s'', schrijft de klimmer, die met zijn expeditie geld wil ophalen voor mensen met spierziekte ALS.

Toch ligt het klimmen voorlopig stil. Sinds het fatale ongeluk is de spanning onder de gidsen hoog opgelopen. Sherpa's die nog steeds omhoog willen, zouden onder druk worden gezet door boze collega's.

De Rotterdammer is nog steeds van plan de berg te bedwingen. Arnold: ''Ik wil ondanks het vreselijke ongeluk nog steeds door met de expeditie. Ik heb ook vertrouwen in een oplossing.'' Toch vreest de bergbeklimmer dat hij zijn klimpoging pas over een tijdje kan hervatten.

''Het is in Nepal, het kan even duren voor de oplossing er is'', constateert hij droogjes. ''In het gunstigste geval wordt de impasse doorbroken, wordt de route weer geprepareerd en is het uiteindelijk veel rustiger op de berg doordat sommige grote expedities al gestopt zijn.''

Deel dit artikel: