Eric Arnold staakt expeditie naar top Mount Everest

Rotterdammer Eric Arnold heeft zijn expeditie naar de top van de Mount Everest definitief moeten beƫindigen. Na een dodelijke lawine brak volgens de Rotterdammer een ''soort van staking'' uit onder de Nepalese berggidsen.

Expedities naar de top van de hoogste berg ter wereld kunnen daardoor niet doorgaan. Arnold noemt dat op zijn blog ''heel zuur''.

''De voorbereidingen, trainingen en sponsorwervingen hebben heel veel tijd gekost'', schrijft de klimmer. ''De berg verlaten zonder zelfs maar een stap boven het basiskamp gezet te hebben is een scenario waar ik nooit rekening mee heb gehouden.''

Slecht nieuws. Dreigende en stakende sherpa's, icefall doctors die niet omhoog kunnen/willen, geen collega expedities meer= einde expeditie

— Eric Arnold (@EricArnold8850) April 26, 2014

Lawine
Arnold moest de expeditie noodgedwongen stopzetten nadat zestien sherpa's om het leven kwamen door een lawine. Dat leidde tot spanning onder de gidsen. Sommige sherpa's eisen betere arbeidsvoorwaarden voor het gevaarlijke werk en weigeren de berg op te gaan.

Gidsen die wel willen klimmen, worden door de stakers onder druk gezet om het werk neer te leggen. Door de onrust komen expedities stil te liggen. Veel buitenlanders besluiten het einde van de staking niet af te wachten en vertrekken.

Samenwerking
Een poging tot samenwerking met andere teams mocht volgens de klimmer niet baten. ''Helaas was het basiskamp al een spookdorp geworden'', schrijft Arnold. Hij beseft dat de expeditie niet door kan gaan en wil woensdag terugvliegen naar Nederland.

Toch is de trip naar Nepal voor de Rotterdammer geen mislukking. ''Voor de stichting ALS – Project MinE heb ik een heel mooi geld bedrag kunnen inzamelen. Iets waar ik met trots op terugkijk en waarvoor ik mij wil blijven inzetten.''

Deel dit artikel: