Voorvechter paalrotslachtoffers Van Wensen overleden

Dordtenaar Ad van Wensen is zondag overleden op 69-jarige leeftijd. Hij was al ruim een half jaar ernstig ziek. Van Wensen was oprichter van de belangenvereniging voor eigenaren van woningen met funderingsproblemen en later directeur van het landelijk kenniscentrum.

De Dordtenaar gold als een lokale bekendheid. Hij was raadslid voor Eco Dordt en later Beter voor Dordt. Toch dankte Van Wensen zijn bekendheid vooral aan zijn onvermoeibare strijd om aandacht te vestigen op het lot van mensen met door paalrot getroffen woningen.

Paalrot is een schimmelaantasting van de fundamenten van een woning, die wordt veroorzaakt door droogstand. De fundering kan daardoor wegrotten. Voor mensen met het probleem kunnen de kosten enorm oplopen.

Paalrotslachtoffers kunnen volgens Van Wensen depressief worden, voor een financiële strop komen te staan of zelfs hun woning verliezen. Aan het opgeven van zijn strijd tegen het ‘’sociaal onrecht’’, dat samenvalt met paalrot, dacht hij naar eigen zeggen nooit.

Onderschat

Dankzij zijn achtergrond als bouwkundig ingenieur sprak Van Wensen met gezag over het probleem, dat in zijn ogen enorm onderschat werd. Zo kan de schade door paalrot in de toekomst oplopen tot 40 miljard euro, waarschuwde hij de afgelopen jaren herhaaldelijk.

De media hebben in zijn ogen meer belangstelling voor wateroverlast dan ‘’wateronderlast’’. Van Wensen hekelde niet alleen de pers, maar ook de versnipperde aanpak van de politiek: ‘’Politiek is er een groot probleem. Er is niemand verantwoordelijk voor het grondwater.’’

Harde woorden

Toch was de bouwkundig ingenieur doorgaans geen man van harde woorden. Dankzij zijn zachte stem en vriendelijke voorkomen kon hij als geen ander medeleven uitdrukken. Van Wensen groeide daardoor uit tot het gezicht van de paalrotbestrijders.

De Dordtenaar werd niet alleen geroemd om zijn inzet, maar ook om zijn kennis. Zo doceerde hij onder meer funderingsproblematiek in Delft. Ook mocht hij talloze prijzen in ontvangst nemen, zoals de SIKBeker voor ‘’meest succesvolle grensverlegger’’.

Dordtenaar van het jaar

Zijn inzet maakte Van Wensen geliefd in zijn thuisstad. De bouwkundige werd in 2007 zelfs uitgeroepen tot Dordtenaar van het jaar. Een trotse Van Wensen noemde dat een aanmoediging om door te gaan met het helpen van mensen.

Enkele maanden voor zijn dood werd Van Wensen in Dordrecht benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Die onderscheiding kreeg de Dordtenaar niet alleen voor zijn strijd tegen paalrot, maar ook voor het vele vrijwilligerswerk dat hij jarenlang deed.

Van Wensen noemde het toen geweldig, dat hij na jaren als luis in de pels van de gemeente een ridderorde kreeg uit de handen van burgemeester Brok. Van Wensen: ‘’Het is toch een stuk waardering dat weer een boost geeft om verder te gaan. Want ik hou nog niet op.’’

Foto: In februari werd Van Wensen (l) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Rechts op de foto de Dordtse burgemeester Brok.

Deel dit artikel: