'Torenhoge gewassen bij gemeentehuis Lansingerland'

Bij het gemeentehuis van Lansingerland komt op termijn mogelijk olifantsgras ('Miscanthus Giganteus'). Het rietachtige gewas wordt daar binnenkort geplant op een braakliggend terrein en kan meer dan drie meter hoog worden.

Het olifantengras dient niet alleen om de omgeving op te leuken, maar moet ook iets opleveren. Volgens het bedrijf achter het gewas kan het worden gebruikt bij de productie van zaken als bouwmaterialen, papier en bioplastic.

Volgens de directeur van NNRGY Crops haalt hij met gewas de tropen naar Nederland. Hij hoopt met het olifantsgras grondstoffen te kunnen vervangen die nu nog uit verre oorden als Maleisië en Borneo komen. Zo komt papier bijvoorbeeld vaak uit China.

Maart en april

Directeur Jan-Govert van Gilst heeft al olifantsgras staan bij op een voormalige vuilstort in Zutphen en in IJsselmonde, maar breidt nu ook uit naar Lansingerland. ''Daar komt 7 hectare olifantsgras te staan'', vertelt Van Gilst. Dat gras bereikt volgens hem de maximale hoogte in maart en april.

Van Gilst zegt niet te gaan concurreren met boeren om vruchtbare grond. ''Door de toenemende wereldbevolking krijgen we een probleem met beschikbare landgronden. Die gronden, daar blijven we vanaf'', belooft de NNRGY-baas.

Het taaie gras kan groeien op braakliggend land. Van Gilst: ''Boeren en loonwerkers zijn hier wel blij mee. Zij kunnen dus aan de slag op grond die niet bedoeld is om spruitjes op te telen.''

Dat het gewas boven de gebouwen uit zal steken is niet waar, ik ben bang dat dit bezwaren zal opleveren als bewoners dit letterlijk nemen

Deel dit artikel: