Actievoerders Greenpeace gearresteerd

In de Rotterdamse haven zijn 30 actievoerders en de kapitein van het actieschip Rainbow Warrior van Greenpeace gearresteerd. Ze waren bezig met een protestactie tegen de olietanker Mikhail Ulyanov, die met omstreden Noordpoololie wilde aanmeren bij de olieterminal op de Maasvlakte.

Greenpeace is fel tegen het boren naar olie op de Noordpool, omdat dat gevaarlijk zou zijn voor het milieu. Vorig jaar september werden 30 bemanningsleden van het schip Arctic Sunrise opgepakt in het poolgebied en vastgezet. Twee van hen waren de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels. Eind december mochten ze naar huis.

"Het is wrang dat de olie waartegen ik vreedzaam protesteerde en uiteindelijk twee maanden in een Russische cel werd gegooid uitgerekend naar Rotterdam komt", zegt Oulahsen, die ook bij de actie van donderdag betrokken is.

De Mikhail Ulyanov ligt inmiddels bij de olieterminal van Total. Een klein aantal actievoerders probeerde daar nog te voorkomen dat de olie werd overgepompt door zich aan de buizen tussen het schip en de terminal vast te ketenen. De actievoerders zijn inmiddels door de ME verwijderd. De Rainbow Warrior is intussen onderweg naar de Lloydkade in Rotterdam.

Aan het eind van de middag twitterde Greenpeace dat de kapitein weer vrijgelaten is. Ook het merendeel van de andere actievoerders is vrijgelaten. Donderdagavond zat er nog één iemand vast.

Deel dit artikel: