nieuws

Honderden mensen bij demonstratie Volkert van der G.

ROTTERDAM - Ongeveer 200 mensen hebben vrijdagavond meegelopen met de demonstratie tegen de zes jaar strafkorting van Volkert van der G. Hij is vrijdag vrijgelaten.

Volkert van der G. vermoordde Pim Fortuyn op 6 mei 2002. In 2003 werd hij veroordeeld tot 18 jaar cel. In Nederland kunnen gevangenen na tweederde van hun straf voorwaardelijk vrijkomen. En zo is Volkert van der G. sinds vrijdag een vrij man.
Initiatiefnemer Simon Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn, is het daar niet mee eens. Daarom heeft hij deze demonstratie georganiseerd: "Om even stil te staan bij Pim Fortuyn, maar vooral om aandacht te vragen voor de onrechtvaardige strafkorting van een derde van de opgelegde straf. De strafuitspraak van achttien jaar cel is feitelijk voor de bühne geweest. Als je realiseert wat deze moord heeft teweeggebracht in de samenleving en daarnaast laat meewegen dat Volkert recent nog aangaf geen spijt te hebben van zijn daad en er ook nog recidivegevaar bestaat, valt deze strafkorting niet uit te leggen."
Onder de aanwezigen waren veel prominenten van Leefbaar Rotterdam, zoals oud-wethouder Marco Pastors, Eerste Kamerlid voor de PVV Ronald Sorensen en raadsleden. Ook Fortuyn's voormalige chauffeur Hans Smolders was van de partij en fractievoorzitter Rudy Reker van de Eindhovense LPF.
De stoet vertrok om 20:30 uur richting het Kruisplein, Schouwburgplein, Korte Lijnbaan, Stadhuisplein, Coolsingel, Beursplein en uiteindelijk richting Korte Hoogstraat naar de Pim Fortuynplaats. Rond 21:45 uur was de demonstratie voorbij.
Broer legt bloemen in de armen van broer Pim. #rtvrijnmond pic.twitter.com/Y7ncYehvBK
— MirJournalist (@MirJournalist)
Er is ook pers bij de protestmars. #rtvrijnmond pic.twitter.com/OBdkZriHPy
— MirJournalist (@MirJournalist)
Protestmars tegen de vervroegde vrijlating van Volkert van der G. #rtvrijnmond pic.twitter.com/UwQp362I5A
— MirJournalist (@MirJournalist)
Eerste demonstranten bij Rotterdam Centraal. #Volkertdemonstratie. pic.twitter.com/AeeQMOWQ9x
— Henrik-Willem Hofs (@HWHofs)