nieuws

'Op het Witte Huis sta je hoger'

ROTTERDAM - Wie aan hoogbouw in Nederland denkt, denkt aan Rotterdam. De hoge gebouwen schieten als paddestoelen uit de grond en de stad wordt ook wel 'Manhattan aan de Maas' genoemd. De Rotterdam van Rem Koolhaas is de meest recente aanwinst van de Rotterdamse skyline. De oudste wolkenkrabber van Rotterdam stamt uit de 19e eeuw.
In de jaren 90 van de 19e eeuw besluiten Gerardus Hendricus van der Schuijt en Herman Marinus van der Schuit een nieuw kantoorpand te bouwen. Het pand krijgt de naam het Witte Huis. De architect Willem Molenbroek wordt aangesteld om dit naar Amerikaans model te ontwerpen. Het gebouw is bijna een kopie van het Netherland Hotel in New York. De bouw van het Witte Huis verloopt niet helemaal vlekkeloos. Bij het bouwklaar maken van de grond stort een huis naast de bouwput in. Ook zorgt het heien voor aardverschuivingen. Hierdoor bezwijken bijna de kademuren.
In 1898, nog geen jaar na de start van de bouw, wordt het Witte Huis opgeleverd. Met zijn hoogte van 45 meter, is het Witte Huis het hoogste kantoorgebouw van Nederland. Jarenlang wordt de slogan 'Op het Witte Huis sta je hoger' gebruikt
Het hoogste gebouw van Nederland is het Witte Huis allang niet meer. Het historische pand in Rotterdam overleeft de Tweede Wereldoorlog. Sloopplannen zijn er ook, maar die worden nooit uitgevoerd.
Joris Boddaert heeft een boek geschreven over de geschiedenis van het Witte Huis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl