Voormalig Sparta-talent El-Ghazi mikt op Ajax 1

Toen Anwar El-Ghazi een jaar geleden de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam verliet, om een contract bij Ajax te tekenen, werden er de nodige wenkbrauwen gefronst. De tiener uit Barendrecht had ook een aanbieding van Sparta op zak, maar koos voor Amsterdam. De transfer was te zien in de documentaire Bij Wat Ook Moog' Gebeuren, die onlangs op TV Rijnmond is vertoond, waarin El-Ghazi één van de drie hoofdrolspelers is.

De overstap van El-Ghazi bewees enerzijds dat de jeugdopleiding van Sparta goed werk verricht. Topclubs volgen de Spartaanse talenten nauwlettend. Anderzijds gaf de transfer aanleiding om na te denken over de meerwaarde van een goede eigen opleiding, als de talenten niet altijd te behouden zijn.

Terug op Terbregge
Onlangs keerde El-Ghazi als speler van Ajax A1 even terug op Terbregge, waar de jeugdopleiding van Sparta gevestigd is. Zijn team versloeg Sparta A1 met 3-0. Een smetje op de wedstrijd voor El-Ghazi was dat hij niet scoorde, maar op zijn gezicht stond niettemin een glimlach vanwege de mooie overwinning.

Toch had El-Ghazi al een heel voetballeven achter zich, voordat hij Sparta verruilde voor Ajax. Zijn eerste stappen op een voetbalveld zette hij bij BVV Barendrecht. Al snel kreeg Feyenoord de talentvolle aanvaller in het vizier. Twee jaar speelde El-Ghazi op Varkenoord, maar daarna werd hij weggestuurd. Te licht bevonden. Tijdens wedstrijden toonde hij weliswaar zijn waarde, bijvoorbeeld naast Tonny Vilhena in de voorhoede, maar het belang van trainingen en tactische besprekingen zag hij nog niet ten volle in.

Nieuw kans
De klap van het gedwongen vertrek bij Feyenoord kwam hard aan bij El-Ghazi, maar hij herpakte zich bij Spartaan '20 onder trainer Tony Pengel. Zijn ontwikkeling ontging ook Sparta niet, dat hem aantrok. Zijn eerste seizoen bij Sparta in de B2 had El-Ghazi het moeilijk. Hij mocht niettemin blijven, waarna hij zich in de B1 razendsnel opwerkte van bankzitter tot onbetwiste basisspeler. De progressie zette hij door in de A1.

Vanwege de grilligheid in de prestatiecurve van El-Ghazi en enkele disciplinaire akkefietjes, zoals licht overgewicht, besloot Sparta niet direct tot een contractaanbieding over te gaan, op het moment dat El-Ghazi wekelijks uitblinker werd in de B1. Nadat de club er overtuigd van was dat El-Ghazi inderdaad het licht had gezien en volledig wilde leven voor het voetbal, kwam het aanbod in zijn eerste en enige seizoen bij Sparta A1 alsnog. Toen zaten de topclubs echter al op het vinkentouw, temeer daar hij zich had opgewerkt tot jeugdinternational. De lokroep van Ajax bleek niet te weerstaan.

Ajax 1
Inmiddels heeft El-Ghazi er bijna een heel seizoen in Ajax A1 op zitten en heeft hij meerdere trainingen met Ajax 1 meegedaan. In twintig wedstrijden in de A1 maakte hij veertien doelpunten; eerst vooral als rechterspits, later ook als centrumspits. En zijn naam wordt in één adem genoemd met talenten als Kishna en De Sa. Het is de vraag waar het allemaal toe gaat leiden voor El-Ghazi. Zijn eigen ambitie is duidelijk: vanaf volgend seizoen wil hij deel uit maken van de selectie van het eerste team van Ajax.

Coach Orlando Trustfull van Ajax A1 gelooft in de kwaliteiten van zijn pupil. Fysiek en technisch heeft El-Ghazi voldoende potentieel om Ajax 1 te halen. De sprong die hij nog moet maken is vooral mentaal van aard. Zoals vele echt grote talenten heeft hij altijd op zijn talent kunnen varen om zich staande te houden tussen de minder begaafde spelers. In de top is dat niet meer genoeg. Dan is elke dag veel arbeid een vereiste, net als de absolute wil om voor het voetbal te leven en je keer op keer te verbeteren. Als El-Ghazi die stap kan maken, dan wacht hem een mooie toekomst in het profvoetbal. Daar zijn vriend en vijand het wel over eens.

Deel dit artikel: