Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA presenteren collegeakkoord

Meer geld naar onderwijs, minder ambtenaren, lastenverlichting en bezuinigingen op het armoedebeleid. Dat zijn een aantal opvallende maatregelen in het Rotterdamse coalitieakkoord dat donderdagmiddag wordt gepresenteerd.

De partijen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA hebben de afgelopen weken onderhandeld over een coalitieprogramma voor de komende vier jaar. Dat gebeurde onder leiding van formateur en RET-directeur Pedro Peters. Twee weken geleden bereikten de drie partijen al op hoofdlijnen een akkoord.

Na de ambtelijke reorganisatie van de afgelopen jaren willen de collegepartijen dus opnieuw bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Naar verwachting gaan honderden banen verloren. Ook naar het armoedebeleid gaat minder geld en het aantal Rotterdammers met een bijstandsuitkering moet omlaag. In het budget voor cultuur wordt niet gesneden.

Zes wethouders
Het nieuwe stadsbestuur krijgt zes wethouders. Dat zijn er twee minder dan in de afgelopen vier jaar. Leefbaar Rotterdam zal drie wethouders leveren, D66 twee en het CDA één. Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans wordt wethouder veiligheid en buitenruimte, CDA'er Hugo de Jonge krijgt de portefeuille onderwijs en jeugdzorg. De andere wethouders zullen later bekend worden gemaakt.

Het huidige klimaatbeleid, het Rotterdam Climate Initiative, zal waarschijnlijk gaan verdwijnen. In plaats daarvan komen maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ook willen de drie partijen de levendigheid in de binnenstad vergroten.

Verdere details uit het akkoord worden donderdagmiddag bekendgemaakt.

Deel dit artikel: