Rotterdams collegeakkoord 'Kendoe'-mentaliteit

Het nieuwe Rotterdamse college heeft vanmiddag z'n plannen voor de komende vier jaar gepresenteerd. 'De komende vier jaar hebben we mensen nodig die initiatief nemen, met een echte Kendoe-mentaliteit', zo presenteerden Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA hun collegeakkoord 'Op volle kracht vooruit'.

Het college wil de komende jaren 74 miljoen euro bezuinigen. Er wordt het meest gesneden in het ambtenarenapparaat en het armoedebeleid. Na de ambtelijke reorganisatie van de afgelopen jaren willen de collegepartijen dus opnieuw bezuinigen op de ambtenaren.


Daar tegenover staat dat er meer wordt geïnvesteerd in veiligheid, onderwijs en ruimtelijke ontwikkeling. Ook gaan enkele lokale lasten omlaag zoals de afvalstoffenheffing, de hondenbelasting en de bouwleges.

Aso-wijk
Op het gebied van veiligheid is het college van plan een aso-wijk te bouwen, voor overlastgevende bewoners. In de metro komt in de avonduren meer toezicht en RTV Rijnmond zou een opsporingsprogramma moeten uitzenden.

Over het akkoord is wekenlang onderhandeld. De drie partijen Leefbaar Rotterdam, D66 en het CDA hebben een nipte meerderheid.

Andere maatregelen uit het akkoord:
- Bakfietswijk voor hoog opgeleide Rotterdammers
- Herziening Rotterdam Climate Initiative
- Gratis OV voor 65plussers blijft
- Uitbreiding Groep 0 voor allerkleinsten
- Rotterdamse leraren cao
- Stadswachten letten meer op dierenwelzijn

Wethouder Veiligheid
Leefbaar Rotterdam krijgt in het nieuwe college een wethouder Veiligheid & Handhaving. Ook de portefeuilles Werkgelegenheid & Economie en Stedelijke Ontwikkeling en Integratie gaan naar Leefbaar. D66 levert twee wethouders (Financiën, Bestuur, Organisatie & Sport en Duurzaamheid, Mobiliteit, Haven & Cultuur). De portefeuille Onderwijs, Jeugd & Zorg gaat naar het CDA.

De komende dagen wordt bekend wie de nieuwe wethouders worden.

Deel dit artikel: