De eerste vrouwelijke advocaat van Nederland

In 1903 gebeurt er iets bijzonders in Rotterdam. De Rotterdamse Adolphine Eduardina Kok wordt op 20 april beëdigd als advocaat. Zij is de eerste vrouwelijke advocaat in Nederland en de tweede in Europa. Alleen in Frankrijk is eerder een vrouwelijke advocaat beëdigd.

Adolphine Kok is op 1 april 1903 als eerste vrouw afgestudeerd aan de juridische faculteit aan de universiteit in Leiden. Haar proefschrift gaat over het huwlijksgoederenrecht in het Duitse burgerlijk wetboek.

De Rotterdamse is geboren op 2 augustus 1879 en dochter van een veearts. Ze heeft twee zussen, van wie één jong overlijdt. Haar andere zus krijgt ook de mogelijkheid om te studeren, zij wordt later directeur van het plantenveredelingsbedrijf Sluis.

Adolphine Kok wordt tegelijk beëdigd met haar verloofde Jan van den Hoek. De twee jonge advocaten vestigen zich als compagnons op de Korte Hoogstraat 39 in Rotterdam. In 1907 verhuist het bedrijf naar de Zuidblaak en in 1916 naar de Leuvehaven.

Kok en Van Den Hoek trouwen in 1904. Het huwelijk blijft kinderloos, Na het huwelijk blijft Adolphine werken. Ze komt op voor de positie en de rechten van de vrouw, maar is niet betrokken bij feministische organisaties. "Een sterke, bescheiden vrouw", zegt Tjitske Cieremans, partner bij NautaDutilh. Het kantoor Kok en Van Den Hoek is één van de voorlopers van advocatenkantoor NautaDutilh.

In 1928 overlijdt Adolphine. In Rotterdam is er geen straatnaam vernoemd naar Adolphine Eduardina Kok. Amsterdam kent wel een Adolphine Kokplantsoen.

De Rotterdamse Straatnamencommisie laat weten dat Kok op de reserverlijst staat. Er wordt op dit moment niet veel gebouwd dus er zijn niet veel straatnamen te vergeven. Daarnaast moet de naam van een straat in het wijkthema passen.

Meer over dit onderwerp:
madm
Deel dit artikel: