Voorwaardelijke straf voor zwarte zalf verkoopster

De Rotterdamse rechter heeft de verkoopster van de zogenaamde zwarte zalf een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur opgelegd. In praktijk betekent dit dat de verdachte uit Oud-Beijerland geen straf hoeft uit te voeren of uit te zitten.

De zalf werd verkocht als geneesmiddel tegen huidkanker. Volgens het Openbaar Ministerie bevat de zalf zinkchloride dat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. De rechter was dat met het OM eens, omdat rapporten van deskundigen bevestigen dat het om schadelijke stoffen gaat. Hij legde slechts een voorwaardelijk straf op, omdat hij overtuigd is van de oprechte bedoelingen van de vrouw.

Omstreden
Volgens de rechter had de verkoopster wel kunnen weten dat het product omstreden is, aangezien het in de Verenigde Staten en Duitsland verboden is. Het OM neemt het de verkoopster vooral kwalijk dat kwetsbare mensen bloot werden gesteld aan de stof.

Opmerkelijk is dat er zich niet één slachtoffer heeft gemeld bij het OM. Een uitzending van het tv-programma TROS Radar, waarin de zwarte zalf aan de kaak werd gesteld, leidde alleen tot een stroom positieve reacties.

Steunbetuigingen
Ook bij de rechtszaak in Rotterdam waren veel mensen aanwezig om hun steun te betuigen aan verdachte Rineke van den B. Een vrouw heeft de zwarte zalf zelf gebruikt: "Ik had een wrat in mijn nek en er gebeurde precies wat Rineke had gezegd: er ontstond een korst, die viel eraf en ik heb nergens meer last van. Niet eens een litteken."

Een andere aanwezige had een petitie opgesteld die door 800 mensen was ondertekend. "We staan allemaal achter haar. Het is een integere vrouw, die alleen maar het beste wil voor de mensen. Er is door deze zaak karaktermoord op haar gepleegd."

Rineke van den B. was zelf niet aanwezig in de rechtszaal. Volgens haar advocaat kwam dat onder meer omdat zij een showproces vreesde. "En dat is ook wel een beetje gebeurd", aldus mr. Walter Römelingh.

Deel dit artikel: