'Rotterdamse vogels huilen niet'

Tegen het raam gevlogen, moeder kwijt of de poten bevroren. Dagelijks vinden er heel wat drama's plaats onder de vogelpopulatie. Veel van deze dieren komen terecht bij Vogelklas Karel Schot in Rotterdam-Zuid.

Anjès Gesink is vrijwilliger bij de opvang en fotografeert het vogelleed. Van de foto's verschijnt dit weekend een boek en een tentoonstelling: Vogels huilen niet. "Dat vind ik het mooie van die vogels. Ze zijn zo krachtig terwijl ze van alles mankeren. Maar je ziet het er niet vanaf", zo licht de fotografe de titel van het project toe.

Blauwe handschoen
Een jaar lang heeft Anjès Gesink gewonde vogels geportretteerd. Tegen een witte achtergrond en op een blauwe plastic handschoen van een medewerker van de Vogelklas, zijn de vogels vastgelegd. Het heeft een prachtige fotoserie opgeleverd: van een met olie besmeurde en tegenstribbelende meerkoet tot een fazant in het gips.

"Dat de vogels worden vastgehouden door een blauwe handschoen vind ik mooi. Die handschoen laat zien dat ze worden verzorgd en staat symbool voor de menselijke interventie op het leven van de vogels in de stad."

Tentoonstelling
De presentatie van het boek 'Vogels huilen niet' en de opening van de gelijknamige tentoonstelling is dit weekend in het Natuurhistorisch museum. Voor beide heeft stadsbioloog André de Baerdemaker kleine verhaaltjes geschreven over wat de vogels is overkomen, hoe ze bij de vogelopvang zijn beland en wat er vervolgens van ze terecht is gekomen.

Deel dit artikel: