nieuws

Prominenten verdringen zich voor Neelie Kroes

ROTTERDAM - Dat Eurocommissaris Neelie Kroes na tien jaar in Brussel nog vrienden in hoge plaatsen heeft, bleek donderdag in Rotterdam. Bekende Nederlanders als minister Jeroen Dijsselbloem en oud-premier Ruud Lubbers bezochten de presentatie van haar biografie.
Neelie nam haar biografie in ontvangst op de voormalige locatie van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Onder het toeziend oog van vele zakelijke en politieke prominenten uit binnen- en buitenland werd het boek Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis van Alies Pegtel gepresenteerd
Kroes is de dochter van een Rotterdamse vervoersondernemer. Nadat ze de hbs op een middelbare school in Rotterdam had afgerond, studeerde ze van 1958 tot 1965 economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool. In het pand aan de Pieter de Hoochweg zit nu de Theaterschool.
Kamer van Koophandel
Neelie Kroes werd ooit het eerste vrouwelijke bestuurslid van de Kamer van Koophandel. Ook zat ze in de gemeenteraad van Rotterdam. In 1971 werd ze voor de VVD gekozen in de Tweede Kamer. Na een huwelijk met Wouter Jan Smit trouwde ze in 1995 met Bram Peper waarvan zij later weer scheidde.
Na haar baan als minister van Verkeer en Waterstaat is ze naar Brussel vertrokken om als Eurocommissaris te gaan werken. Ze heeft in die functie wereldwijd vele boetes opgelegd aan bedrijven die zich niet aan de regels hielden, waaronder Microsoft.

Stoppen

In 2010 werd Kroes nog genoemd als mogelijke minister president. Dat ging niet door omdat Mark Rutte een gedoogconstructie koos met de PVV en zelf op het pluche ging zitten. Dus bleef Neelie in Brussel, maar daaraan lijkt einde te gaan komen. Ze heeft aangegeven naar haar tweede termijn als Eurocommissaris te stoppen.
In de biografie Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis wordt ruim aandacht geschonken aan de emancipatie van vrouwen in Nederland. Kroes was bepaald geen 'feministe met een tuinbroek'. Maar als 'powervrouw' met gelakte nagels en uitgekiende kleding is zij wel altijd een rolmodel geweest voor vrouwen: ze liet zien dat werkende moeders wel degelijk hoge functies konden halen.