Partner van Marco Pastors afgewezen als wethouder

Niet Ingeborg Hoogveld, maar Ronald Schneider is op de valreep wethouder geworden voor Leefbaar Rotterdam in de nieuwe coalitie met D66 en het CDA. Dat werd donderdag duidelijk na een stemming van de gemeenteraad in Rotterdam. Schneider kreeg 28 stemmen van de raad en Hoogveld 17.

De raad stemde iets vóór 19 uur donderdagavond. Uit de schriftelijke stemming bleek dat zes coalitieleden tegen de benoeming van Hoogveld stemden.

Belangenverstrengeling
De Rotterdamse gemeenteraad vergaderde de hele dag over het coalitieakkoord. De nieuwe coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA lichtte haar plannen voor de komende vier jaar toe. Het was de bedoeling dat het debat werd afgesloten met de feestelijke benoeming van de voorgedragen wethouders.

Maar tijdens het raadsdebat bleek dat de oppositie veel moeite had met kandidaat-wethouder Ingeborg Hoogveld van Leefbaar. Zij heeft een relatie met Marco Pastors, die directeur is van het Nationaal Programma op Zuid. Dat zou tot belangenverstrengeling kunnen leiden, vond de oppositie.

"Klote"
Hoogveld zou deels de baas worden van Pastors. "Pastors is bovendien iemand met een hoog politiek profiel'', aldus SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn.

Leefbaar Rotterdam voerde spoedoverleg over de vraag of de kandidatuur van Hoogveld moest worden ingetrokken. Maar de partij wilde kennelijk zelf geen besluit nemen en liet de toekomst van Hoogveld van de stemming afhangen. Ingeborg Hoogveld noemde de afwijzing "klote". Ze heeft aangegeven wel in de raad te willen blijven.

Geen vrouwen

Doordat Ingeborg Hoogveld geen wethouder wordt, bestaat het Rotterdamse college louter uit mannen. In de vorige periode was de helft van de wethouders vrouw.

foto: Hoogveld kijkt toe tijdens de benoeming van de wethouders

Deel dit artikel: