Excelsior keert terug in de eredivisie

ROTTERDAM - Excelsior is gepromoveerd naar de eredivisie. De ploeg van succestrainer Marinus Dijkhuizen - hij volgde Jon Dahl Tomasson op in de winterstop - speelde in Waalwijk in de finale van de play-offs met 2-2 gelijk tegen RKC en dat was ruim voldoende na de 2-0 overwinning in de heenwedstrijd op eigen veld van afgelopen donderdag.
De Kralingers startten voortvarend in Brabant. De thuisploeg zocht in de openingsfase wel het vijandelijke doel, maar uit de eerste de beste tegenaanval scoorde Excelsior. Lars Veldwijk mocht wel heel vrijstaand binnenkoppen na een afgemeten voorzet van Khalid Karami: 0-1.
De bezoekers heersten, maar toch kreeg het aangeslagen RKC na twintig minuten een grote kans. Karami haalde een inzet van Robert Braber van de lijn. Aan de andere kant redde keeper Arjan van Dijk moeizaam op een inzet van Sander Fischer. Kort daarna verdubbelde Excelsior wel de score. Fischer kopte knap binnen uit een vrije trap van Jeff Stans: 0-2.

RKC komt terug

Lars Veldwijk mikte daarna in het zijnet, waarna RKC, dat vijf doelpunten nodig had, iets terugdeed. Jean-David Beauguel kopte ongehinderd binnen (1-2). Vlak voor rust maakte de thuisclub zelfs gelijk via Peter Jungschlager (2-2). Even daarvoor miste invaller Lars Hutten nog een kans. Hij vond het been van Van Dijk.
Direct na rust mocht Excelsior keeper Jordy Deckers heel dankbaar zijn, toen hij zich op een inzet van Beauguel stortte. Dertig seconden later maaide Veldwijk over een voorzet van Jordan Botaka heen. RKC voerde de druk op, maar opnieuw had Deckers een antwoord op een kopbal van Beauguel.

Vreugde

Aan de andere kant pegelde Veldwijk keihard naast. Het regende kansen in die periode. Evander Sno (RKC) schoot over en Botaka vond de hand van Van Dijk. Een corner van Stans belandde zonder aangeraakt te worden op de paal. Het geloof in een ontsnapping ebde weg bij de Brabanders, al kwam de thuisploeg nog wel een paar keer gevaarlijk voor het Rotterdamse doel. Aurelien Joachim miste onder andere een dot van een kans. Excelsior snakte ondanks de ruime marge naar het einde en toen het laatste fluitsignaal eenmaal klonk was de vreugde in het Rotterdamse kamp enorm groot.
De Kralingers rekenden na FC Den Bosch in de nacompetitie ook af met RKC Waalwijk, dat daardoor is gedegradeerd uit de eredivisie. In 2012 degradeerde Excelsior, toen onder leiding van trainer John Lammers, uit de eredivisie, maar komend seizoen mag de Rotterdamse ploeg het weer op het hoogste niveau proberen.
Scoreverloop: 4' Lars Veldwijk 0-1, 25' Sander Fischer 0-2, 38' Jean-David Beauguel 1-2, 43' Peter Jungschlager 2-2