nieuws

Ockels in laatste brief: we moeten veranderen

Ockels
Ockels
ROTTERDAM - Ex-astronaut Wubbo Ockels heeft vlak voor zijn dood nog een brief geschreven, waarin hij mensen oproept om voor een milieuvriendelijker manier van leven te kiezen. 'Later we stoppen met het vernietigen van de aarde', schrijft hij in de brief, die het AD maandag publiceert.

Volgens Ockels heeft de industriële revolutie de mensheid in een ongewenste situatie gebracht. "We zijn door de natuur geraasd, we vernietigen onze levensbronnen. We moeten stoppen, we moeten veranderen, we moeten een ander pad kiezen, we moeten onze levens veranderen, en de manier waarop we zaken doen."

Groene projecten

Ockels werd geboren in Almelo, maar groeide op in Brielle. Kort na zijn geboorte verhuisden zijn familie naar Brielle, waar hij tot 1955 woonde. Op z'n negende verhuisde Ockels naar Groningen.
Hij was in 1985 de eerste Nederlander in de ruimte. Na zijn carrière als astronaut stortte hij zich op 'groene projecten'. Voer- en vaartuigen op zonne-energie bijvoorbeeld. Hij overleed zondag aan nierkanker.
Een dag daarvoor was AD-verslaggever Arno Gelder nog bij hem op bezoek geweest in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Dat gebeurde op verzoek van Ockels. Gelder beschrijft in het AD hoe hij na het gesprek met Ockels vertrok uit het hospitaal. "Dag Wubbo, bedankt dat ik je nog kon spreken. In mijn zenuwen laat ik er 'tot ziens' op volgen. Hij zet zijn zuurstofkapje af en lacht. "Nou, dat hoop ik nog niet voor jou."
Bijsturen
Op condoleance.nl hebben ruim tweeduizend mensen inmiddels een bericht achtergelaten voor Wubbo Ockels. "In nagedachtenis ligt een grote verantwoordelijkheid. De marathon naar een betere en duurzame wereld is nog niet afgelopen'', schrijft iemand. En een ander meldt: "Wij zitten allemaal in de shuttle en kunnen nu nog bijsturen."