Stemmen voor Europees Parlement in volle gang

28,2 procent van de stemgerechtigden had donderdagavond om negen uur gestemd in Rotterdam. Bij de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement ging ongeveer 30 procent uiteindelijk naar de stembus.

Om 5.30 uur gingen sommige stembureaus al open, zoals op de stations van Barendrecht en Zwijndrecht.

Op het stembureau op het Centraal Station in Rotterdam was het meteen na de opening om half acht heel druk. "Er stonden lange rijen", zegt Mylène Zwarenstein, voorzitter van het stembureau. "Tegen half elf waren er al honderden mensen geweest." Dat was wel anders op het stembureau in het stadion van Sparta in Spangen. Rond de middag hadden zich daar pas zo'n veertig kiezers gemeld.

Niet overal zijn de verkiezingen donderdag, in de meeste lidstaten wordt zondag pas gestemd. Daarna wordt ook pas officieel de Nederlandse verkiezingsuitslag bekendgemaakt. Er zijn 26 zetels te verdelen voor het Europees Parlement.

Website GeenStijl.nl doet met zo'n tweeduizend vrijwilligers een poging de uitslag eerder te voorspellen. Het heeft daartoe een maas in de wet gevonden. De medewerkers van de stembureaus mogen de uitslag aan het einde van de dag niet schriftelijk verspreiden, maar moeten die wel uitspreken als iemand er naar vraagt. Om een statement te maken besloot GeenStijl daarom tot een succesvolle oproep aan de lezers om bij stembureaus de uitslag op te vragen.

Joost Smits uit Berkel en Rodenrijs doet voor GeenStijl het wiskundige werk achter de telling. Smits erkent dat het niet mogelijk om een geheel representatieve steekproef te doen, maar zegt dat het resultaat toch redelijk betrouwbaar zal zijn. Hij verwacht vrijdag in de loop van de dag uitslagen te kunnen publiceren, twee dagen eerder dan de officiële uitslag

Deel dit artikel: