Boekje over oudste zwembad van Dordrecht

De historie van het oudste zwembad van Dordrecht is opgeschreven. Auteur is de 22-jarige Remy Balistreri, badmeester in het Wantijbad en student geschiedenis.

Het openluchtzwembad overleefde menige tegenslag en daarom gaf Balistreri z'n boekje de titel "De slag om het zwembad". Zondag worden de eerste exemplaren uitgereikt.

Bas Heijstek, tot voor kort 25 jaar lang voorzitter van de stichting die het Wantijbad met weinig geld en veel vrijwilligers draaiend houdt, is één van de ontvangers: "Ik heb er ook aan meegewerkt, maar alleen over de periode sinds 1978. Voor wat daarvoor zat heeft Remy gesproken met anderen en veel in archieven geplozen", weet hij.

Gemengd zwemmen
De oud-voorzitter is enthousiast over het boekje: "Iedere rechtgeaarde Dordtenaar en zwemliefhebber hoort dit op de boekenplank te hebben!". Balistreri vertelt, dat het woord 'slag' inderdaad een dubbele betekenis heeft: "Naast zwemslagen kende dit bad slagen om behoud en wat weinigen weten, de slag om het gemengd zwemmen".

Jongens en meisjes gelijktijdig in één bad was lange tijd taboe, weet hij: "Maar inmiddels is het een bad voor iedereen. Generaties lang komt hier zeer uiteenlopend publiek; van de hoogleraar tot de bouwvakker, jong en oud, zwart en wit. Het Wantijbad is mèèr dan een bak water en een grasveld. Het is een sociale ontmoetingsplek".

Werkverschaffingsproject
Het bad werd net als het naastgelegen Wantijpark in de heftigste crisistijd van de vorige eeuw aangelegd als werkverschaffingsproject. "In 1936 ging het bad open", zegt de schrijver: "en ik denk dat het bad veel van z'n populariteit te danken heeft aan het feit, dat elke Dordtenaar wel een opa of buurman heeft, die aan de aanleg heeft meegebouwd".

Als openluchtbad is het Wantijbad altijd afhankelijk geweest van het weer. Na slechte zomers balanceerde het bad soms op de rand van het faillissement. Menigmaal dreigde sluiting. Maar het bad zal nooit verloren gaan, weet Heijstek: "Dat zou een litteken in de stad zijn". Het boekje over het Wantijbad verschijnt komende week in de Dordtse boekwinkels.

Deel dit artikel: