nieuws

Vlootdagen 1945 eindigen rampzalig

ROTTERDAM - Een tragische gebeurtenis in Rotterdam kort na de bevrijding in 1945: bij een brand tijdens een vuurwerkshow komen vijf mensen om en raken meer dan honderd toeschouwers gewond.De vuurwerkshow is onderdeel van de Vlootdagen in Rotterdam. Op de Maas bij de Parkkade wordt het vuurwerk vanaf de Britse torpedojager Onslow afgestoken.
De Vlootdagen worden twee maanden na de bevrijding gehouden. Engeland heeft een aantal schepen gestuurd naar de feestelijkheden in Rotterdam en prins Bernhard opent het festijn.
Op 16 augustus gaat het 's avonds tijdens de vuurwerkshow helemaal mis. Duizenden mensen zijn naar de kade gekomen om het vuurwerk te zien. Er zijn dranghekken neergezet om het publiek op afstand te houden. Ooggetuigen melden later dat de afstand van de toeschouwers tot de Onslow nog geen 25 meter is.
De Parkheuvel staat vol met mensen en de show begint rond half elf in de avond. De eerste pijlen gaan de lucht en het publiek applaudisseert enthousiast.
Dan vat door onbekende oorzaak een voorraad vuurwerk vlam en de vuurpijlen die al klaarliggen schieten vervolgens horizontaal het publiek in.
Toeschouwers worden geraakt door de pijlen en er breek paniek uit. Rinus Raams is nog jong en hij krijgt een vuurpijl in zijn gezicht. Hij raakt zwaargewond en neus wordt eraf geslagen. Hij zal dertien keer geopereerd worden en durft nauwelijks het huis nog uit. In 1952 krijgt hij een brief van de Engelse Staat die zich niet aansprakelijk acht.
Ans van Hattem is ook getuige van de ramp. Zij ziet als jong meisje een vrouw van wie het gezicht voor de helft weg lijkt. Zelf raakt ze haar moeder kwijt in het gedrang. Ze wordt door een vreemde vrouw meegesleurd de Maastunnel in. De net heropende tunnel is de vluchtweg voor de meeste mensen. Aan de zuidkant vindt Ans haar moeder weer.
Als het vuur geblust is, worden gewonden naar de Onslow gebracht voor eerste hulp. Ook aan boord van het schip zijn er slachtoffers gevallen. De kade langs de Maas ligt vol met tasjes en schoenen.
Rotterdam lijkt niet lang stil te staan bij deze trieste gebeurtenis. Het zegt iets over de situatie van de mensen in die periode zo kort na vijf jaar bezetting. Er is zoveel gebeurd in de vijf oorlogsjaren dat dit vuurwerkongeluk 'peanuts is'. En, zo zegt een getuige: "Moet je de mensen die jou hebben bevrijd nu gaan aanklagen?"
Dit is een verhaal uit het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl