Rotterdam en Dordrecht winnen architectuurprijzen

De omgeving van Rotterdam Centraal heeft woensdag een Gulden Feniks gewonnen. Ook het Energiehuis in Dordrecht en de Fenixloods II in Rotterdam kregen de architectuurprijs toegekend.

De NRP Gulden Feniks wordt ieder jaar uitgereikt aan architectuurprojecten die ‘een inspiratie zijn voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving.’ Dit jaar waren er vier categorieën. Onze regio sleepte drie van de vier prijzen in de wacht.

Rotterdam Centraal
Het Rotterdam Centraal Station en omgeving won in de categorie gebiedstransformatie. Volgens de jury bouwde Rotterdam ‘een van de mooiste stations van Europa’.

Energiehuis Dordrecht
Het Energiehuis in Dordrecht won in de categorie transformatie. De voormalige energiecentrale uit 1905 werd na dertig jaar leegstand nieuw leven ingeblazen. Er zitten onder meer een poppodium, muziekschool en jeugdtheaterschool in het pand. De jury noemt het pand ‘een voorbeeld voor de rest van Nederland’.

Fenixloods II in Rotterdam
De Fenixloods II won in de nieuwe categorie ‘low budget, high impact’. De loods op Katendrecht werd vorig weekend geopend. Het gaat om een alternatieve markthal waar verschillende ondernemers 'eerlijke produkten' verkopen en maken. Ze hebben kaas, brood, groente, vlees, bier, cider en vintage meubeltjes.

Foto 1: Rotterdam Centraal
Foto 2: Energiehuis Dordrecht
Foto 2: De Fenixloods II

Deel dit artikel: