'Roetdeeltjes Shell-brand Moerdijk ongevaarlijk'

Volgens de veiligheidsregio zijn de roetdeeltjes van de Shell-brand in Moerdijk niet gevaarlijk. Bij normaal gebruik van de grond zou de concentratie zware metalen in de deeltjes verwaarloosbaar zijn.

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid baseert zich op onderzoek van het RIVM. In de (roet)deeltjes die werden gevonden in het oostelijke deel van de Hoeksche Waard en de zuidelijke punt van het Eiland van Dordrecht zijn volgens het onderzoek helemaal geen verhoogde concentraties zware metalen aangetroffen.

In de strook Strijen en Puttershoek wel. In die roetdeeltjes zaten volgens de metingen zware metalen, waaronder chroom. En waarschijnlijk zijn deze afkomstig van de katalysator van Shell in Moerdijk. Maar volgens de veiligheidsregio is het risico, bij normaal gebruik van de grond, verwaarloosbaar.

Eerder op de dag maakte het waterschap Hollandse Delta al bekend dat er ook geen verhoogde concentraties schadelijke stoffen zijn gevonden in het oppervlaktewater.

Burgemeester Strijen: 'Uitslag duurde te lang'
De burgemeester van Strijen laat weten blij te zijn met de resultaten. Maar hij heeft zich wel geërgerd aan de snelheid van het onderzoek: "Voor ons en zeker ook voor u was vooral de traagheid waarmee de informatie uiteindelijk vrijkwam behoorlijk frustrerend", aldus burgemeester Aart-Jan Moerkerke. "En dan zeg ik het nog voorzichtig. Dit moet een volgende keer gewoon beter en sneller."

Deel dit artikel: