Jules Deelder eregast op Poetry International

Jules Deelder was eregast tijdens de 45e editie van Poetry International Rotterdam. De bijna 70-jarige Deelder stond aan de wieg van het gedichtenfestival.

Na veertien jaar is Rotterdams bekendste dichter terug op Poetry International. Deelder kreeg als eregast een eerbetoon van Festivaldirecteur Bas Kwakman. Hij ging met de dichter in gesprek en er kwamen allerlei unieke geluids- en beeldfragmenten en gasten voorbij. Collegadichter en goede vriend Remco Campert maakte een speciale Ode aan Deelder en Rotterdamse stadsdichter Daniel Dee kwam ook met een bijzonder gedicht.

Verrassing

'De nachtburgemeester' en 'het enfant terrible van de Vaderlandse poëzie': bijnamen zat heeft de woordkunstenaar. "Ik vond het een zeer geslaagde avond en die speciale gedichte vleien me echt wel", zegt Deelder.

P.C. Hooft-prijs

Dit jaar nog komt er een nieuwe bundel met verzameld dichtwerk uit. De bundel is samengesteld door burgemeester Aboutaleb, ter gelegenheid van Deelder zijn 70ste verjaardag. "Het zou mooi uitkomen als ik dan nog een mooie oeuvreprijs krijg, maar ik reken nergens meer op", zegt de dichter die stiekem hoopt op de landelijke P.C. Hooft-prijs maar het stom vind om dat hardop uit te spreken.

Deelder: "Ik ben een buitenbeentje, maar dat is prima want je kan van mijn werk houden of niet: ik heb een geheel eigen stijl en dat doet niemand mij na."

Deel dit artikel: