nieuws

'Paardenfluisteraars' afgestudeerd aan Rotterdamse school

ROTTERDAM - Negen leerlingen van de Rotterdamse paardenschool 2Moons kunnen aan het werk met een diploma op zak.Tot de eerste lichting afgestudeerden hoort ook Florence Faber, bekend van het tv-programma Boer zoekt Vrouw.
Een paard dat de trailer niet in wil, een paard dat mensen aanvalt of zo getraumatiseerd is dat hij zich niet meer laat aanraken? Florence en haar klasgenoten weten er raad mee. Paarden die soms al jaren hetzelfde negatieve gedrag vertonen, kunnen ze in korte tijd veranderen in kalme, meewerkende dieren. En er komt geen dwang of geweld aan te pas. 'Paardenfluisteren' wordt deze manier van paarden trainen ook wel genoemd.
Slager
Drijvende kracht achter de 3-jarige opleiding is trainer en docent Petra Vlasblom. Haar school is vernoemd naar het paard dat ze in 2001 kocht en dat volgens veel mensen zo gevaarlijk dat hij maar beter naar de slager kon. De Rotterdamse - destijds nog aan het werk in de reclamewereld - ontdekte dat achter de trots en woede van het dier iets heel anders schuilging: angst, opgedaan door veel negatieve ervaringen met mensen. Met dat inzicht ging ze 2Moons anders trainen.
Leermeester
De agressor van toen veranderde in een paard dat bijna té veel vertrouwen in mensen heeft. Petra: "2Moons gaat nu bijvoorbeeld voor je liggen als je hem daarom vraagt. Dat is heel bijzonder, want een paard is een prooidier en zijn instinct zegt hem dat hij altijd klaar moet staan om te vluchten. Hij is inmiddels ook een grote leermeester voor mijn studenten. Als geen ander is dit paard in staat om hun talenten en tekortkomingen te spiegelen."
Concurrenten
Het succes met 2Moons was voor Petra een van de redenen om haar werk in de reclamebranche vaarwel te zeggen en zich helemaal op het trainen van paarden te storten. Gaandeweg kreeg ze zoveel werk dat haar agenda uit zijn voegen barstte. Daarom besloot ze haar kennis aan leerlingen te gaan overdragen. Momenteel heeft de school ruim 60 studenten, verdeeld over drie jaargangen. De leerlingen komen uit het hele land om lessen te volgen in Rotterdam of in Frankrijk, waar Petra een deel van het jaar woont.
"Sommige mensen zeggen wel eens: je leidt je eigen concurrenten op. Maar ik zie dat anders. Er is werk genoeg en met zijn allen kunnen we ontzettend veel paarden helpen."
Trailer
Petra kent de kritiek die 'paardenfluisteraars' soms te verduren krijgen. "Wij zouden te soft zijn en te zweverig. Klopt niet. Wij slaan een paard dan wel niet met een zweep de trailer in; uiteindelijk loopt hij wél naar binnen. We hebben vorige week in de Hoeksche Waard zelfs een paard dat al vijf jaar niet te vervoeren was zover gekregen."
Tijdens de opleiding leren haar studenten niet alleen met moeilijke paarden omgaan, maar zeker ook met het overdragen van kennis aan de eigenaar. "Want die heeft er natuurlijk niets aan als alleen de 2Moons-trainer probleemloos met zijn paard kan omgaan. We hebben ons werk pas goed gedaan als hij of zij de kunst ook beheerst en ons nooit meer nodig heeft."
Rust
Afgestudeerde Florence Faber ging in het laatste deel van de 2Moons-opleiding nog even naar het buitenland voor het programma Boer zoekt Vrouw. Ze vertrok naar Canada om te ontdekken of ze matchte met kippenboer Jan. Dat bleek niet het geval. Toen Jan tussen zijn drie logees moest kiezen, werd 'paardenmeisje' Florence als eerste naar huis gestuurd. Inmiddels heeft ze in Nederland een nieuwe liefde én een florerend paardenbedrijf (Go with Flo). Over de opleiding 2Moons zegt ze: "Door deze opleiding ben ik anders in het leven gaan staan. Ik ben opener, heb meer respect en rust ontwikkeld. Voorheen werkte ik al met paarden, maar door 2Moons boek ik betere resultaten en kan ik mijn werk nog meer uitbreiden."
Petra Vlasblom: "Mijn grote wens is altijd geweest dat mijn kennis en kunde zich als een olievlek over Nederland zou verspreiden. Wat dat betreft is dit het begin!"
Foto 1 en 2: het paard 2Moons in totaal verschillende gemoedstoestanden
Foto 3: Petra Vlasblom met de eerste groep afgestudeerden
Foto 4: Petra Vlasblom en Florence Faber
Petra Vlasblom was eerder te horen in het Radio Rijnmond-programma Rijnmond Staat Stil.