Urinetest voorspelt succes ivf-behandeling

Vrouwen die zwanger willen worden met een ivf-behandeling kunnen in de toekomst met een simpele test zien of de behandeling zin heeft. Het Erasmus MC in Rotterdam heeft daarvoor een urinetest ontwikkeld.

Met de test kunnen artsen zien of vrouwen zwanger kunnen raken via de vruchtbaarheidsbehandeling. De kans dat ivf slaagt, is af te lezen aan de verhouding tussen een aantal bacteriën in de urine.

Volgens de artsen kan met 100 procent zekerheid worden gezegd of de behandeling slaagt. Voor vrouwen bij wie blijkt dat ivf niet werkt, is nog geen alternatieve behandeling gevonden.

Minder behandelingen
Jaarlijks krijgen ruim 9000 vrouwen die niet op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden, een ivf-behandeling. Een eicel wordt dan buiten de baarmoeder bevrucht en teruggeplaatst. Dit moet vaak meerdere keren gedaan worden voordat een vrouw zwanger raakt. Bij maar eenderde slaagt de behandeling uiteindelijk.

Bijna 3000 vrouwen kunnen met de nieuwe test worden uitgesloten, omdat ivf zinloos zal zijn. Volgens het Erasmus kan daardoor ruim 12 miljoen euro aan zorgkosten worden bespaard. Ivf-behandelingen kosten ieder jaar ongeveer 48 miljoen euro.

Wanneer vrouwen de testen kunnen laten doen, is nog niet bekend. De test moet nog verder worden ontwikkeld.

Deel dit artikel: