Column: Rotterdam slechte verliezer in klokkenluiderszaak

Het dossier ‘klokkenluider moskee-internaten’ leek eindelijk afgesloten nadat het strafontslag voor de betrokken ambtenaar eerder dit jaar werd teruggedraaid. Maar nee, daar zat ik weer op dinsdagmorgen bij een zitting van de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie.

Onderwerp: het functioneren van de klokkenluider in 2012. De baas van de Dienst Stadsontwikkeling vond dat zijn ambtenaar dat jaar ‘matig’ had gepresteerd. De klokkenluider (en zijn advocaat) vonden van niet en daar ging de zitting over.

Opmerkelijk: Na alles wat er is gebeurd de afgelopen twee jaar rond de moskee-internaten had de gemeentelijke dienst besloten de matige beoordeling niet in te trekken. Alsof dit los kan worden gezien van het dossier moskee-internaten.

Nog opmerkelijker: de twee partijen zijn elkaar al vaker tegengekomen voor de bezwaarschriftencommissie. Toen ging het over het functioneren van de klokkenluider in 2011. Tot twee keer toe werd de ‘slechte’ beoordeling over dat jaar van tafel geveegd door de commissie. De Dienst Stadsontwikkeling besloot de beoordeling in te trekken.

Tik op de vingers

De bezwaarschriftencommissie (de 'rechter' van de gemeente) begon dinsdagochtend met de meest logische vraag aan beide partijen: waarom zitten we hier nu nog eigenlijk? De twee partijen krijgen namelijk niet meer met elkaar te maken. De klokkenluider krijgt een elders binnen de gemeente een nieuwe baan. Daarnaast heeft de gemeente bij het onterecht uitgedeelde strafontslag al een behoorlijke tik op de vingers gekregen.

 

Ook de klokkenluider was verbaasd dat hij weer moest komen opdraven. De Dienst Stadsontwikkeling niet. Ze hadden er over nagedacht, maar toch besloten de zaak door te laten gaan. Waarom werd niet duidelijk. De ijzige sfeer maakte duidelijk dat het natuurlijk nog steeds verre van gezellig is tussen de twee partijen. Maar dat is logisch.

Rancune

De drang van de gemeente om toch nog ergens gelijk te krijgen is tenenkrommend. Wat win je ermee? Blijkbaar zit de rancune diep, heel diep. Een eigenwijze ambtenaar die weigert te luisteren, een luis in pels die heel de afdeling op z'n kop heeft gezet. Daar zijn we niet van gediend, is waarschijnlijk de gedachte van de leidinggevenden.

'Klokkenluiders worden niet ontslagen, maar beschermd' zo is de lezen in het nieuwe coalitieakkoord. De zitting van vandaag bewijst dat er nog een lange weg te gaan is.  

Justus Cooiman is politiek verslaggever bij RTV Rijnmond en volgde de zaak van de klokkenluider op de voet.

Deel dit artikel: