nieuws

In Tarwewijk leef je zeven jaar korter

ROTTERDAM - Een lang leven in Rotterdam is niet voor iedereen weggelegd. De gezondheidsverschillen tussen de wijken lopen flink uiteen: in Nesselande worden mannen gemiddeld bijna 81 jaar, terwijl in de Tarwewijk mannen de 74 jaar niet halen.
Een zorgelijke ontwikkeling, vindt hoogleraar Lex Burdorf aan de Erasmus Universiteit. Hij bracht de gezondheid van Rotterdammers in kaart in het onderzoek Lang leven in Rotterdam. "Ik schrik van de grote verschillen: zeven jaar minder lang leven. De inwoners die minder lang leven hebben in de laatste levensjaren ook meer gezondheidsproblemen. Dat betekent dat ze vóór hun 65ste levensjaar al serieuze gezondheidsproblemen hebben."

Ongezonde leefstijl in de Tarwewijk

Volgens Burdorf spelen opleiding, inkomen, werk en leefstijl een belangrijke rol in de grote gezondheidsverschillen. Ook de buurt waar iemand woont maakt uit.
In de Tarwewijk leven mensen ongezonder. Huisarts Bette van Melle kijkt niet raar op van patiënten die om 08.00 uur ’s ochtends op het spreekuur verschijnen met een energiedrankje in hun hand. "Ik ben zo dik, ik eet niks maar ik word niet dunner", zeggen ze dan tegen Van Melle.
"In Nesselande ben je aan het leven en in Zuid aan het overleven", verklaart Nabil Bantal de grote gezondheidsverschillen binnen Rotterdam. Hij werkt in de gezondste en ongezondste wijk. "In Nesselande is de kans groter dat mensen actief met hun gezondheid bezig zijn terwijl in Zuid mensen meer bezig zijn met overleven en de noodzaak niet inzien van het veranderen van ongezond gedrag."
Rookverbod
Bijna de helft van de bewoners van Tarwewijk rookt, terwijl in andere Rotterdamse wijken nog geen kwart van de bevolking rookt. “Ik juich een rookverbod op openbare plekken van de Tarwewijk toe. Ik vind dat je roken niet moet toestaan rondom sportvelden en schoolpleinen", zegt Burdorf. Stoppen met roken scheelt een hoop gezondheidsklachten en verlengt het leven met anderhalf jaar.
Wethouder Hugo de Jonge betwijfelt of een rookverbod in de wijk te handhaven is. “Je moet het zelf doen’’, stelt de wethouder. “De overheid kan niet alles voor de mensen oplossen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl