nieuws

Korea, tussen oorlog en vrede

ROTTERDAM - Op 25 juni 1950 vallen Noord-Koreaanse troepen Zuid-Korea binnen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelt de aanval en roept de Noord-Koreanen op om de invasie onmiddellijk  te staken. Dit gebeurt niet en dus doet de VN Veiligheidsraad een beroep op de leden van de Verenigde Naties om Zuid-Korea (militaire) bijstand te verlenen.
Nederland is één van de landen die gehoor geeft aan de oproep. Op 15 oktober 1950 wordt het detachement Nederlands Detachement Verenigde Naties opgericht. De overheersende opvatting is dat de oorlog snel voorbij zal zijn. Op een ijzige herfstdag in 1950 vertrekken de eerste 636 vrijwilligers met transportschip de Zuiderkruis vanaf de Wilhelminapier in Rotterdam naar Pusan, Zuid-Korea.
Uiteindelijk zou de strijd tot 1953 duren. Op 27 juli wordt er een wapenstilstand getekend tussen beide Korea's. De missie in Korea zou de geschiedenis boeken ingaan als de zwaarste VN missie die Nederland heeft meegemaakt.
Van de 3417 Nederlandse vrijwilligers die naar Korea vertrekken, sneuvelen er 116 en raken er 463 gewond. De vrijwilligers hebben geen idee in wat voor omstandigheden zij terecht zullen komen. Veel Indonesië veteranen zijn absoluut niet voorbereid op het koude weer in Korea.
De tentoonstelling 'Korea, tussen oorlog en vrede', vertelt aan de hand van de verhalen van vijf Korea veteranen het verhaal van de Nederlandse strijd in Korea. De tentoonstelling is te zien in LP2 aan de Wilhelminakade in Rotterdam en loopt van 26 juni tot 27 juli. De entree is gratis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!