School: Mishandeling Jewel was niet te voorkomen

De mishandeling van de 15-jarige scholier Jewel van het Thorbecke in Rotterdam was niet door de school te voorkomen. Dat zegt rector Gerdi Lambers donderdag.

Er waren geen problemen bekend tussen Jewel en de klasgenoot die haar mishandelde. Daarbij gebeurde de mishandeling buiten de poort van de school.

Een groep jongeren liep maandag achter Jewel aan. Een van de jongeren filmde hoe een ander het meisje zeer gewelddadig onderuit schopte. Pas toen de dader doorging met trappen, werd er vanuit de groep geroepen om te stoppen. Jewel liep kneuzingen op en moest voor controle naar de dokter.

Geschorst

Volgens Lambers was het bekend dat Jewel gepest werd, maar tot nu toe niet door de jongen die haar schopte. De jongen is per direct geschorst door de school. Hij is woensdag aangehouden nadat het filmpje op internet was gezet en blijft voorlopig vastzitten.

Lambers zegt dat er donderdag op school uitgebreid met de andere jongeren uit de groep zal worden gesproken over de mishandeling. Niemand deed een poging om de mishandeling te voorkomen. Ook verwijt Lambers de jongeren dat niemand terugliep naar school om hulp te halen.

Pest-protocol

Er is een pest-protocol op school, dat alle leerlingen hebben ondertekend. Jewel wil in ieder geval tot de zomervakantie thuis blijven en dan een andere school uitkiezen. Lambers gaat met haar in gesprek om tot een oplossing te komen.

Ook de lokale politiek laat van zich horen. Leefbaar raadslid Ronald Buijt zegt het onacceptabel te vinden dat de mishandeling volgens de school niet te voorkomen was. Hij gaat wethouder Hugo de Jonge van onderwijs om opheldering vragen.

Wethouder De Jonge schakelt de Jeugdconsul in na de mishandeling van het meisje. De Jeugdconsul heeft als taak om crisissituaties op te lossen bij jongeren en gezinnen. Het is de hoogste instantie van de gemeente als het gaat om jeugdproblematiek.

Deel dit artikel: