Oude schoolgebouwen verkocht als klusschool

Na de bekende klushuizen zet Rotterdam ook oude schoolgebouwen in de verkoop als klusschool. Belangstellenden kunnen een leegstaande, verwaarloosde school van de gemeente kopen en deze verbouwen tot droomappartementen.

De eerste klusschool staat in Rotterdam-West. Het oude schoolpand aan de Duyststraat stamt uit 1912 en is al jaren geen school meer. Het is het eerste grotere vastgoedproject dat de gemeente Rotterdam aan particulieren heeft verkocht.

Optimistisch

"Toen wij hier voor het eerst waren, werden we meteen verliefd op de mooie hoge ruimtes", zegt Jenny Eklund, architect en toekomstige bewoner van de eerste klusschool in Rotterdam. Ook collega-architect en toekomstig medebewoner Dominique ter Beek was meteen enthousiast. "We zagen gelijk mogelijkheden om hier een fantastische woning in te maken", vult Ter Beek aan.

Hoewel het een groot bouwproject is, blijven de architecten positief. "Het was een school en straks moet het een huis worden. Het is een flink project voor zes appartementen", zegt Ter Beek. "Het is veel werk’’, beaamt Eklund. ‘’Maar wij zijn optimisten. Dat moet je ook zijn voor zo’n project.’’

Van rotte kiezen tot parels

Niet alleen de toekomstige bewoners zien de klusscholen zitten.  Ook de gemeente ziet brood in particuliere initiatieven die rotte kiezen in de wijk opknappen tot parels. Eerst investeerden ze in de zogenoemde klushuizen, maar nu die op raken, zijn grotere klusprojecten aan de beurt. 

"De stap is genomen om naar grotere gebouwen zoals scholen, kantoren en misschien zelfs fabrieken. Dat is een spannende ontwikkeling", aldus Eklund.

Groepsavontuur

Alexander Keizer van Urbannerdam, specialist in het opzetten en begeleiden van onder meer de klushuizen, adviseert de gemeente Rotterdam bij de verkoop van gemeentelijk vastgoed aan particulieren. Hij gelooft in het succes van de klusscholen. "Het is ook een leuk project om met je toekomstige buren aan de slag te gaan." Voor een klusschool moet je namelijk wel als groep in het avontuur stappen.

Na Rotterdam-West volgt binnenkort het noorden van de stad. Aan de Bloklandstraat gaat een oude vervallen school in de verkoop en kapers liggen al op de kust. Zaterdag op de Dag van de Architectuur zijn de klusschool in Rotterdam-West en toekomstige klusprojecten te bezichtigen.

Deel dit artikel: