Eric Arnold voor vierde keer naar Mount Everest

Eric Arnold gaat in 2015 wederom proberen de top van de Mount Everest te halen. Het wordt voor de Rotterdamse bergbeklimmer zijn vierde poging.

De laatste keer dat Arnold de top probeerde te halen van de Mount Everest, in april van dit jaar, zat een staking zijn expeditie dwars. "Vier maal is scheepsrecht zullen we zeggen”, vertelt de avonturier met een glimlach.

De top halen van de Mount Everest is niet iedereen gegeven. Slechts twintig Nederlanders wisten de berg te bedwingen tot op heden en als het aan Eric Arnold ligt is hij volgend jaar nummer eenentwintig.

In 2012 deed Arnold zijn eerste poging de 8848 meter hoge top te halen. "Op de dag van mijn toppoging, zat ik in een van de meest dramatische klimdagen ooit op de flanken van de Everest. Op 250 meter van de top moest ik terug vanwege de erbarmelijke omstandigheden. Het voelde aan als -70 graden en ik kon nog maar aan een oog zien.”

De Rotterdammer probeerde een jaar later weer op expeditie te gaan, maar een blessure in 2013 weerhield hem. Dit jaar stond een nieuwe trip gepland. Arnold zat in het basiskamp te wachten tot hij naar boven zou mogen, maar die klim kwam niet. "Een lawine in april 2014 eiste aan zestien lokale bergsherpa's het leven toen ze de route op de Mount Everest vrij maakten voor het klimseizoen”, vertelt Eric Arnold.

"Sherpa’s zijn essentieel voor een expeditie. Deze lokale berggidsen kunnen goed tegen de omstandigheden op extreme hoogte en faciliteren de deelnemers van de expeditie. Nadat een deel van deze Sherpa's in staking ging voor betere arbeidsvoorwaarden, leidde dit tot het officieuze einde van het klimseizoen. Een kleine groep zette de staking kracht bij door collega's sherpa’s en hun familie te bedreigen. De corrupte overheid was niet bij machte om de problemen op te lossen. Het resultaat van dit alles had veel weg van een luchthaven die open was, maar zonder landingsbanen. Bij de overheid, operators, klimmers en een deel van de sherpa's was de wil om door te gaan aanwezig. Ik hoop dat deze problemen volgend jaar opgelost zullen zijn.”

Net als in 2014 zal Arnold met zijn klim geld inzamelen voor Stichting ALS, een spierziekte waar tot nu toe geen behandeling voor mogelijk is.

Deel dit artikel: