Bejaarde verbrand bij douchen in zorgcentrum

Een 86-jarige man heeft tijdens het douchen in zorgcentrum Laurens Antonius IJsselmonde in Rotterdam ernstige brandwonden opgelopen tijdens het wassen. Volgens het zorgcentrum kreeg de man door een technisch mankement heet water over zich heen.

Het ongeluk gebeurde afgelopen maandagochtend. Volgens de familie bracht een stagiaire hem om elf uur naar een washok om te douchen.

De bejaarde, die door een beroerte half verlamd is en niet kan praten, zou tijdens het wassen de douchekop van haar hebben afgepakt. Toen de stagiaire daarop de waterkraan dichtdraaide, zou zij per ongeluk het water heter hebben gezet.

Familie

Verschillende familieleden van de man zeggen het onbegrijpelijk te vinden dat ze pas uren later door het zorgcentrum zouden zijn geïnformeerd over het ongeluk. Een arts van het zorgcentrum zou eerst vaseline voldoende hebben gevonden om de verwondingen te behandelen.

Later is de onfortuinlijke man volgens de familie toch met spoed naar het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis gebracht. Daar bleek hij tweede- en derdegraads brandwonden te hebben aan zijn hand, arm en rug. De man is volledig ingetaped en krijgt morfine om de hevige pijn te bestrijden.

Voelen

Een familielid die verpleegkundige is, zegt niets te begrijpen van hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Volgens haar moet personeel bij het douchen eerst voelen of het water op de goede temperatuur heeft.

Bij mensen met een beroerte en die niet kunnen praten zou het gebruikelijk zijn om eerst met de benen te beginnen en op het gezicht de reactie af te lezen. Zo zouden fouten met te heet water kunnen worden voorkomen.De familie dient een klacht in en wil precies weten hoe het ongeluk heeft kunnen plaatsvinden.

Geschokt
Zorgcentrum Laurens Antonius IJsselmonde laat weten ''diep geschokt'' te zijn door de gebeurtenis. ''Wij begrijpen ook de boosheid en het verdriet bij de familie'', zei een woordvoerster van het centrum woensdag in radioprogramma Wakker@Rijnmond.nl

De stagiaire zou met haar elleboog per ongeluk de thermostaatkraan hebben geraakt. Door een ''mankement'' aan de kraan zou vervolgens heet water op het lichaam van de man zijn gekomen. De ingeschakelde arts zou daarna direct advies hebben gevraagd aan het brandwondencentrum, zei de woordvoerster.

Uit onderzoek is gebleken dat het technische systeem in de kraan niet werkte. Daarop werd besloten alle kranen in het centrum te inspecteren. ''Gelukkig bleek dat alle kranen in orde zijn en was het alleen deze kraan die een defect had.''

Deel dit artikel: