Scheef pand van 1,3 miljoen kilo rechtgezet

Voor voorbijgangers zal het flink wennen zijn. Het gebouw aan de Schiedamsesingel naast de Rotterdamse Gay Palace, staat binnenkort niet meer scheef. Het 1,3 miljoen kilo wegende gebouw wordt deze week recht gezet.

Tientallen jaren stonden de twee panden enorm uit het lood. Ze staan op de hoek met de Zwarte Paardenstraat en grenzen aan Gay Palace. Sinds de bouw in 1870 zijn ze, door verzakking, flink scheef komen te staan. Het funderingsbedrijf Bresser BV heeft onder het souterrain een 30 centimeter dikke betonvloer gestort met wapening, die verankerd zit in de muren. Het hele gebouw staat daardoor als het ware op een tafelblad.

Hydraulische vijzels

Op 50 plekken in de vloer zijn uitsparingen, waardoor stalen funderingspalen naar boven komen. Die zijn met hydraulische vijzels aan de vloer verankerd. De vijzels trekken de vloer de goede kant op; eerst 35 centimeter naar achteren en daarna 35 centimeter naar rechts, zodat het pand weer aan dat van de buren vastzit. 

Genoeg ervaring

Volgens Jasper Bressen van het funderingsbedrijf is de klus vooral uniek, omdat het zo'n groot historisch gebouw is. "Wij doen dit werk al 32 jaar, dus we hebben genoeg ervaring. Maar iedereen kent dit gebouw, omdat het zo sterk verzakt was." Het pand waar Gay Palace in zit is niet verzakt, maar de gevel is later wel vernieuwd en in lijn met het verzakte gebouw gezet. Na de correctie lijkt het dus alsof het pand van Gay Palace verzakt is. 

De operatie kost zo'n 2 tot 3 ton. Daarna worden de twee panden verbouwd. Eigenaar Drechtland Vastgoed B.V. wil er opnieuw woningen in maken. 

Deel dit artikel: