nieuws

Rotterdamse fotoacademie is ten onder

© Vincent Quak
ROTTERDAM - De fotoacademie in Rotterdam heeft meerdere prijswinnende en succesvolle fotografen afgeleverd, toch wordt deze opleiding tot vakfotograaf stopgezet. De fotoacademie heeft te weinig nieuwe studenten.
De fotoacademie is een succesvolle particuliere opleiding, maar ook een dure want studenten moeten alles uit eigen zak betalen. Ze krijgen er geen studiefinanciering voor. En vooral die hoge kosten doen de academie nu de das om.
De fotoacademie is in 1985 in Amsterdam opgericht door Han Sieveking en zeven jaar geleden was er zoveel animo, ook van Rotterdamse studenten, dat toen besloten is om de opleiding dichterbij de student te brengen en een Rotterdamse vestiging te openen.
De crisis heeft roet in het eten gegooid. "In een crisis gaan mensen voor veiligheid en zekerheid en stellen ze dure keuzes uit", licht interim-directeur Wout van der Poel telefonisch toe.
Het studentenaantal in Rotterdam is langzaam aan gedaald en heeft nu een punt bereikt dat het niet meer kostendekkend is. "Dan moet je een moeilijke keuze maken door de tent te sluiten."
Ook de vestigingen Eindhoven en Groningen moeten dicht. De hoop is dat de vestiging in Amsterdam het wel redt. De huidige Rotterdamse studenten wordt gevraagd over te stappen naar de Amsterdamse locatie. Dat gaat om enkele tientallen. Ze kunnen als alternatief ook terecht bij de fotovakschool of kunstacademie in Rotterdam. "Onze vakopleiding is van een hoger niveau en we hopen dat studenten bereid zijn de overstap te maken. Om ze over de streep te trekken, willen we reiskosten compenseren en aan hun wensen tegemoet komen", zegt interim-directeur Wout van der Poel.
Het schooljaar duurt nog vier weken en dan is het afgelopen. Dan gaan de deuren van de Rotterdamse fotoacademie in het Groothandelsgebouw definitief dicht. Voor drie mensen met een vaste betrekking betekent het ontslag. Voor ruim dertig freelance docenten betekent het einde opdracht.
Een geplande fototentoonstelling over Jules Deelder die in november zeventig jaar wordt, moet elders ondergebracht worden. Daaraan werken onder anderen de Rotterdamse fotografen Carel van Hees, Vincent Mentzel en Maarten Laupman mee.
Foto: Vincent Quak, één van de eerste studenten aan de Rotterdamse fotoacademie en nu docent fotografie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl