nieuws

Gemeente stelt strenge eisen bij steun verbouwing Kuip

ROTTERDAM - Rotterdam is positief over de plannen van Feyenoord om de Kuip grondig te renoveren. Wel worden er strenge voorwaarden gesteld aan een eventuele gemeentelijke steun van maximaal 35 miljoen euro.
Dat staat in een brief van wethouder Adriaan Visser van Financiën die woensdag naar de gemeenteraad is gestuurd. Eén van de eisen is dat de nog lopende lening van 7,9 miljoen euro is afgelost of wordt verwerkt in een toekomstige bijdrage van 35 miljoen euro.
Twee maanden geleden werd bekend dat bouwbedrijf BAM De Kuip grondig gaat verbouwen. De kosten bedragen 240 miljoen euro. Feyenoord wil dat Rotterdam meebetaald aan de renovatie.
Werk
Rotterdam is bereid dat te doen als het nieuwe stadion ook een ‘maatschappelijke bijdrage’ levert. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het creëren van werkgelegenheid. Adriaan Visser: “Bij de verbouwing kan je allerlei Rotterdamse bedrijven betrekken, maar ook daarna komen er extra banen in de catering, beveiliging en schoonmaak. Ik zou het goed vinden als Zuid daarvan gaat profiteren.”
Daarnaast moet de bereikbaarheid van het stadion worden verbeterd met extra parkeergelegenheid en aanpassing van het openbaar vervoer. Ook mag het stadion niet teveel geluidsoverlast geven. Een zogeheten milieueffectrapportage moet daar duidelijkheid over geven.
Europese toestemming
De gemeente wil het liefst dat de bijdrage van 35 miljoen tijdelijk is, maar de vorm van de bijdrage is nog onduidelijk. Het kan gaan om aandelen, een garantstelling of een lening. Voor de bijdrage zal Rotterdam eerst toestemming vragen bij de Europese Commissie.
Wethouder Visser verwacht dat Rotterdam eind 2014 een beslissing neemt over de gemeentelijke steun aan de renovatie van de Kuip.