Feyenoord en Real Sociedad in evenwicht

ROTTERDAM - Feyenoord heeft woensdag de oefenwedstrijd tegen Real Sociedad niet weten te winnen. De ploeg van trainer Fred Rutten kwam tegen de Spaanse subtopper niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Mitchell Te Vrede nam vlak voor rust de enige Rotterdamse treffer voor zijn rekening in De Kuip. Xabi Prieto scoorde namens Sociedad.
Voorafgaand aan het duel vond er een indrukwekkende minuut stilte plaats. Het is bij de traditionele openingswedstrijd van Feyenoord een traditie om stil te staan bij de Feyenoorders die het afgelopen jaar zijn overleden, maar dit keer werden ook de omgekomen slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne herdacht. De supporters van Feyenoord toonden een gigantisch en imponerend spandoek aan de korte zijde van het stadion.
Op het veld rolde de bal voor de eerste keer dit seizoen in De Kuip, waar Feyenoord begon met onder andere Matthew Steenvoorden en Wesley Verhoek in de basis, terwijl Ruben Schaken ontbrak wegens een lichte knieblessure. Het publiek werd in de openingsfase getrakteerd op enkele dreigende momenten. De eerste grote kans was voor Real Sociedad, maar doelman Erwin Mulder kon goed redding brengen. Namens de thuisploeg was Tonny Vilhena dichtbij de openingstreffer. Zijn inzet van afstand belandde echter op de paal.
In de zevende minuut was het raak voor de Spanjaarden. Een prachtige stift van Xabi Prieto liet Mulder kansloos: 0-1. Na het eerste doelpunt zakte ook het tempo in de wedstrijd. Beide ploegen speelden voorzichtig en met name bij Feyenoord grossierde het in tikjes breed en terugspeelballen naar achteren. De Rotterdammers moesten het dan ook vooral hebben van dode spelmomenten, waaruit Mitchell Te Vrede na een kwartier spelen een immens grote kans kreeg. Hij kopte na een hoekschop van Tonny Vilhena echter in de handen van de keeper.
Op slag van rust kon Te Vrede toch juichen. De spits leek in eerste instantie een voorzet van Sven van Beek niet onder controle te kunnen krijgen, maar uiteindelijk wist hij de bal wel in het doel te werken met een droog schot: 1-1. Na de gelijkmaker nam Feyenoord in de tweede helft het heft in handen. De mannen van Rutten kwamen echter niet tot veel uitgespeelde kansen. Aan de andere kon ook Real Sociedad weinig gevaar stichten.
De grootste hoogtepunten in het tweede bedrijf waren misschien wel de toegepaste wissels van Rutten. Zo maakte bijvoorbeeld Khalid Boulahrouz na een uur spelen zijn officieuze debuut voor Feyenoord, maar de entree van de WK-gangers Jordy Clasie en Terence Kongolo zorgde voor de meeste opleving op de tribunes. Met de twee internationals van Oranje in het veld kwam Feyenoord evenals de bezoekers uit Spanje echter niet meer tot scoren, ondanks enkele doelpogingen van de ingebrachte Elvis Manu en Jordy Sleegers.
De wedstrijd tegen Real Sociedad was voor Feyenoord de laatste testcase voor de belangrijke wedstrijd in de voorronde van de Champions League tegen Besiktas. Volgende week woensdag staat in De Kuip het eerste duel met de Turken op het programma.

0-1 7' Xabi Prieto
1-1 40' Te Vrede