‘Bryce en Daisy waren voor elkaar gemaakt’

Ze zaten in het vliegtuig MH17 op weg naar een vakantie op Bali: het jonge stel Bryce en Daisy uit Rotterdam-Ommoord. Ze hadden deze reis cadeau gekregen van zijn ouders om bij te komen van het recente overlijden van de moeder van Daisy.


De vliegtuigramp in Oekraïne heeft door alles een rode streep gezet. Voor dit jonge stel wordt vanavond een stille tocht gelopen. De tocht eindigt bij het ouderlijk huis van Bryce, waar Bryce en Daisy inwoonden.

"Het zijn hele lieve zachte mensen", zo omschrijft vader Rob Fredriksz zijn zoon Bryce en vriendin Daisy. Moeder Silene vult aan: "Ze waren een beetje gek en apart, lief en ze hielden van lang leve de lol."

De 23-jarige Bryce en de 20-jarige Daisy waren een vrolijk stel. Volgens bekenden zaten ze boordevol plannen en hadden ze een berg vrienden. "Het was net een echtpaar", zegt moeder Silene. "Ze waren echt gemaakt voor elkaar."

Voor de deur ligt een bloemenzee en het huis hangt vol met kaarten en steunbetuigingen. Rob en Silene putten daar kracht uit. "Het haalt geen pijn weg, het haalt geen verdriet weg, maar je krijgt iets liefs, warmte en steun en dat geeft kracht." Ook de stille tocht vinden ze een mooi gebaar.

Uit het hart gegrepen deed de moeder van Bryce een week geleden een beroep op de Russische president Poetin om de lichamen naar huis te laten keren. "Mr Putin, send my children home, send them home." Deze boodschap ging de wereld over en maakte diepe indruk. Behalve, zo lijkt het, op de man aan wie de oproep gericht was.

"Heel de wereld weet dat Poetin de macht heeft om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen om de lichamen te bergen, maar hij doet het niet. Ik weet niet waarom, ik snap daar helemaal niets van."

Silene en Rob Fredriksz wachten op de terugkeer en identificatie van hun geliefden om waardig afscheid van ze te kunnen nemen. "Al krijgen we van allebei maar een pink terug, ze gaan samen in één kist", zegt Rob. "We beseffen wel dat het nog maanden kan duren of zelfs helemaal niet”, vult Silene aan. “Die kans is echt aanwezig."

Deel dit artikel: