Feyenoord verliest eerste duel van Besiktas

ROTTERDAM - Feyenoord heeft de eerste wedstrijd tegen Besiktas in de voorronde van de Champions League verloren. In de eigen Kuip ging de formatie van trainer Fred Rutten met 2-1 onderuit. Mitchell Te Vrede maakte diep in blessuretijd uit een strafschop de enige Rotterdamse treffer. Volgende week is de return van het duel in Turkije.
De thuisploeg begon gretig en met aanvallende intenties aan de wedstrijd. Met aanvaller Ruben Schaken als gelegenheidsrechtsback en Wesley Verhoek op de oorspronkelijke plek van Schaken verraste Rutten in zijn opstelling, al leek de tactiek van de coach in de openingsfase zijn vruchten af te werpen. Feyenoord meldde zich veelvuldig op de helft van Besiktas en wist enkele mogelijkheden te creëren, maar tot grote kansen kwam het niet.
Aan de andere kant lieten de Turkse bezoekers zien dodelijk effectief te zijn. Feyenoord hanteerde na ruim twaalf minuten bij een hoekschop van Oguzhan Ozyakup de zoneverdediging, waardoor routinier Joris Mathijsen te laat zijn tegenstander Mustafa Pektemek in de gaten had. De spits kopte vervolgens de bal achter Feyenoord-doelman Erwin Mulder en verwerkte zo de eerste mogelijkheid van Besiktas tot doelpunt: 0-1.
Na het vooraf zo gevreesde tegendoelpunt was het klaar met de drang van Feyenoord naar een treffer. De ploeg ging uitermate slordig om met het balbezit en de enkele keren dat Jean-Paul Boëtius aan de linkerflank bereikt werd kon er geen groot gevaar gesticht worden. In de slotfase van de eerste helft keerde de Rotterdamse dreiging even terug, maar op een afstandsschot van Boëtius na hoefde het gegroepeerd spelende Besiktas weinig te vrezen.

Aansluitingstreffer

In de tweede helft werd het publiek opnieuw getrakteerd op weinig spektakel voor de beide doelen. De Turken bleven goed georganiseerd loeren op de counter, waar Feyenoord er niet in slaagde om de defensie van de derde club uit Istanbul kapot te spelen. Besiktas bewees ruim twintig minuten voor tijd weer aan één kans genoeg te hebben. Balverlies van Mathijsen leidde een tegenaanval in, waarna een schot van Kerim Koyonlu uiteindelijk via invaller Khalid Boulahrouz in het doel belandde.
Wat volgde was een opportunistische fase van Feyenoord dat onder andere met Elvis Manu als vervanger van Verhoek op jacht ging naar de aansluitingstreffer. Vlak na de tegentreffer was Lex Immers dichtbij het broodnodige doelpunt, maar zijn kopbal werd op fabuleuze wijze gekeerd door Besiktas-keeper Tolga Zengin. Uiteindelijk viel de goal van Feyenoord toch. Nadat Manu diep in blessuretijd werd neergehaald in het strafschopgebied, bleef Te Vrede koel vanaf elf meter: 1-2.
Feyenoord gaat volgende week woensdag op bezoek in de voormalige hoofdstad van Turkije voor het tweede duel in de derde voorronde van de Champions League. Bij uitschakeling spelen de Rotterdammers nog een tweeluik om het hoofdtoernooi van de Europa League te bereiken.

0-1 13' Pektemek
0-2 70' Boulahrouz (e.d.)
1-2 95' Te Vrede (p)