nieuws

Volkert van der Graaf mag weer naar Rotterdam

ROTTERDAM - Volkert van der Graaf mag weer naar Rotterdam, Krimpen aan den IJssel en een aantal andere gemeenten. De rechtbank in Den Haag besloot woensdag het gebiedsverbod van de moordenaar van Pim Fortuyn te schrappen.
De rechter besloot ook dat Van der Graaf voortaan geen enkelband meer hoeft te dragen. De strenge voorwaarden waaronder hij was vrijgelaten, stonden volgens de rechter niet in verhouding tot het doel: het beschermen van de samenleving.
De kans dat Van der Graaf opnieuw de fout ingaat, zou te laag zijn om een gebiedsverbod te rechtvaardigen. De rechter dat liet meewegen dat tot dusver weinig maatschappelijke onrust is ontstaan over de vrijlating van de moordenaar.
Rechter GP van Ham doet uitspraak #volkert #rechtbank #denhaag pic.twitter.com/n0f0O0TcBH
— Thijs Blom (@thijsblom)
Bewegingsvrijheid
De rechter sloot niet uit dat de bewegingsvrijheid van Van der Graaf in de toekomst opnieuw aan banden wordt gelegd. ''Het OM kan, indien daartoe aanleiding zou ontstaan, opnieuw een locatieverbod opleggen'', liet de rechtbank weten.
Van der Graaf was naar de rechter gestapt om af te komen van de beperkingen die hem bij zijn vrijlating waren opgelegd. De rechter gaf hem niet op alle punten gelijk. Zo mag Van der Graaf nog steeds geen contact hebben met media of nabestaanden van Fortuyn.
Reclassering
De rechtbank besloot verder dat Van der Graaf zich moet blijven melden bij de reclassering. Het is onduidelijk of de moordenaar van Fortuyn tevreden is over het oordeel van de rechtbank. Hij was niet aanwezig bij de uitspraak.
Volkert van der Graaf schoot Fortuyn dood op 6 mei 2002 en werd direct opgepakt. De rechter veroordeelde hem op tot 18 jaar cel. Na het uitzitten van tweederde van zijn straf, werd de moordenaar in mei vrijgelaten.
Woede
Vanuit de politiek is woedend gereageerd op de uitspraak. Zo wil Leefbaar Rotterdam dat de gemeente maatregelen neemt om Van der Graaf alsnog te weren uit te stad. ''We willen dat hij persona non grata wordt'', zei fractievoorzitter Luuk Wilson.
Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Daar zouden voldoende aanknopingspunten voor zijn in het vonnis van de rechter, laat een woordvoerster van het OM weten.