Aboutaleb: Van der Graaf kan Rotterdam beter mijden

Volkert van der Graaf doet er verstandig aan Rotterdam te mijden. Dat zegt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam in reactie op het door Van der Graaf gedeeltelijk gewonnen kort geding dat woensdag voor de rechtbank in Den Haag diende.

Aboutaleb wil verder niet veel op de zaak ingaan omdat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Leefbaar Rotterdam had Aboutaleb gevraagd een gemeentelijk gebiedsverbod in te stellen. Maar dat gaat Aboutaleb op dit moment te ver. Eerst is de rechter volgens hem weer aan zet.

Volkert van der Graaf werd enkele maanden geleden vrijgelaten na het uitzitten van zijn gevangenisstraf voor de moord op de Rotterdamse politicus Pim Fortuyn in 2002. Hij ging eerst akkoord met het dragen van een elektronische enkelband en enkele gebiedsverboden, maar spande toch een kort geding aan tegen de maatregelen.

De rechter stelde hem woensdag grotendeels in het gelijk; de maatregelen zouden disproportioneel zijn omdat er geen gevaar voor herhaling bestaat. Daardoor mag Van der Graaf weer gaan en staan waar hij wil zoals in Rotterdam, de vroegere woonplaats van Fortuyn en Hilversum, waar hij de politicus op het Mediapark doodschoot.

Deel dit artikel: