Feyenoord verliest ook in Istanbul

Feyenoord is er woensdag niet in geslaagd de laatste voorronde van de Champions League te bereiken. De formatie van coach Fred Rutten ging ook in het tweede duel met Besiktas onderuit. Op bezoek in Istanbul werden de Rotterdammers met 3-1 verslagen. Demba Ba nam alle Turkse treffers voor zijn rekening. Elvis Manu maakte de enige Feyenoord-goal.

Rutten trad in Turkije aan met Ruben Schaken op zijn normale positie rechts voorin en Miquel Nelom als linksback. Daardoor verdween Wesley Verhoek uit de basis en fungeerde Sven van Beek als rechtsback, met naast hem de twee linksbenige verdedigers Joris Mathijsen en Terence Kongolo in het hart van de defensie. De terugkeer van Schaken op zijn vaste stek leek in de beginfase zijn vruchten af te werpen. De ervaren buitenspeler werd veelvuldig gezocht en gevonden, maar was vervolgens niet bij machte om op zijn beurt spits Mitchell Te Vrede te bereiken.

Hoewel het spel van Feyenoord niet onaardig was, kreeg het evenals in de heenwedstrijd bij de eerste Turkse dreiging gelijk het deksel op de neus. Van Beek liet zich makkelijk aftroeven door Mustafa Pektemek, die vervolgens Ba in stelling bracht om op miraculeuze wijze de score te openen. Via het achterwerk van de spits rolde de bal in het doel. De treffer werd ondanks een luchtje van buitenspel goedgekeurd door de Duitse arbitrage.

Valse hoop

Met het incasseren van het tegendoelpunt verloor Feyenoord ook meteen de grip op de wedstrijd. De ploeg grossierde in slordig balverlies en tot fatsoenlijk voetbal kwam het niet. Pas in de tweede helft kwamen de bezoekers de tegenslag te boven. Een kwartier voor tijd maakte invaller Elvis Manu, die ook in de heenwedstrijd belangrijk was met het veroorzaken van een strafschop, het verschil voor Feyenoord. Een lange bal van Van Beek werd fraai gecontroleerd door de aanvaller, die vervolgens Besiktas-doelman Tolga Zengin het nakijken gaf: 1-1.

Na de gelijkmaker leek Feyenoord er weer in te geloven. Direct na de goal van Manu was Lex Immers dichtbij het tweede Rotterdamse doelpunt, maar de aanvallende middenvelder was niet in staat om de keeper te passeren. Even later maakte Ba een einde aan alle illusies van Feyenoord om een verlenging uit het vuur te slepen. Van Beek werd opnieuw makkelijk uitgespeeld waarna de van Chelsea overgekomen aanvaller eenvoudig werd bediend kon scoren. Ba bekroonde vervolgens zijn optreden met een hattrick door te profiteren van een te korte terugspeelbal van Kongolo.

Feyenoord is nu veroordeeld tot het spelen van Europa League-voetbal. De club uit Rotterdam stroomt in bij de laatste voorronde, waarvoor vrijdag in het Franse Nyon de loting plaats vindt. Het is nog onzeker of Feyenoord daar een geplaatste of ongeplaatste status heeft.

Scoreverloop
1-0 28' Ba
1-1 74' Manu
2-1 80' Ba
3-1 86' Ba

Opstelling Feyenoord
Mulder; Van Beek, Mathijsen, Kongolo, Nelom (58' Vormer); Clasie (69' Karsdorp), Immers, Vilhena; Schaken, Te Vrede (57' Manu) en Boëtius.

Deel dit artikel: