nieuws

Belgische vluchtelingen in Rotterdam

ROTTERDAM - Rotterdam vangt tijdens de Eerste Wereldoorlog duizenden Belgen op. Nederland is neutraal tijdens die oorlog en België wordt door de Duitsers ingenomen. Veel Belgen nemen de wijk naar Nederland. Rotterdammers vinden het in eerste instantie wel interessant. Als de treinen met vluchtelingen aankomen, staan er veel Rotterdammer bij de stations te kijken.
België wil neutraal blijven in die Eerste Wereldoorlog, die eind juli is uitgebroken. Duitsland eist een vrije doortocht door België om Frankrijk binnen te kunnen vallen. Als de Belgen dat weigeren, vallen de Duitsers het land op 4 augustus 1914 binnen. Luik en Brussel worden al snel ingenomen. Antwerpen houdt lang stand maar op 9 oktober valt ook die stad.
Door het oorlogsgeweld vluchten vele duizenden Belgen naar Nederland. Op 7 oktober rijden de eerste treinen met vluchtelingen station Delftse Poort in Rotterdam binnen. De mensen worden overgebracht naar loodsen van de Holland Amerika Lijn voor tijdelijk onderdak.
Rotterdammers helpen de vluchtelingen. Veel particulieren nemen Belgen in huis. Op de woningen worden dan borden geplakt met de namen van de vluchtelingen. Op deze manier kunnen mensen die familie of vrienden zijn kwijt geraakt tijdens de vlucht, elkaar terug vinden.
Het Rotterdam van 1914 leeft met de dreiging van de oorlog, al is Nederland neutraal. De werkloosheid loopt op. In de stad oefent het leger voor het geval de oorlog toch naar het land overslaat (afbeelding: op de achtergrond de skyline van Rotterdam met herkenbaar de Laurenskerk). Het leven gaat ook door, in augustus wordt de eerste paal geslagen voor het nieuwe stadhuis aan de Coolsingel en er wordt begonnen met de aanleg van het Kralingse Bos.
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog zijn er ongeveer 23.000 Belgische vluchtelingen in Rotterdam. Na de val van Antwerpen geeft België zich over en dat is voor Rotterdam reden om de mensen op te roepen terug te gaan. Kranten beschrijven hoe veilig het is in België. Een deel van de Belgen gaat terug en op 30 november 1914 zijn er nog 5000 Belgische vluchtelingen in Rotterdam. Daarna stijgt het aantal weer tot zo'n 9000 mensen aan het eind van de oorlog.
Museum Rotterdam herdenkt in oktober de val van Antwerpen en de stroom Belgische vluchtelingen naar de stad. Honderd mensen uit Antwerpen komen dan naar Rotterdam en worden langs de plekken geleid die belangrijk zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook komt het museum graag in contact met mensen die afstammen van Belgen die na de Eerste Wereldoorlog in Rotterdam zijn gebleven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl