Rotterdam kan Volkert van der Graaf niet weren

Volkert van der Graaf kan op juridische gronden niet geweerd worden uit Rotterdam, maar het is wel 'onwenselijk' dat de moordenaar van Pim Fortuyn naar de stad komt. Dat heeft het Rotterdams college van B en W donderdag laten weten.

Leefbaar Rotterdam had vragen gesteld over de kwestie. De partij wilde dat Rotterdam alles zou doen om te voorkomen dat de man die de LPF-politicus ombracht, ''ook maar één stap op Rotterdams grondgebied zet''.

''Het college heeft na bestudering van het vonnis de juridische mogelijkheden verkend om Volkert van der Graaf de toegang tot de stad te ontzeggen. Daaruit blijkt dat we op dit moment helaas geen afdoende mogelijkheden tot onze beschikking hebben om hem uit de stad te weren'', reageert het college.

Kort na zijn vrijlating spande Van der Graaf een kort geding aan tegen de beperkende maatregelen hij bij zijn vrijlating opgelegd had gekregen. Zo mocht hij niet in Rotterdam komen, de voormalige woonplaats van Fortuyn. Ook Hilversum, de plaats waar de politicus werd doodgeschoten, was voor hem verboden gebied.

De rechter bepaalde dat Van der Graaf weer mag gaan en staan waar hij wil en geen elektronische enkelband meer hoeft te dragen. Andere voorwaarden, zoals een contactverbod met de media en nabestaanden van Fortuyn hield de rechter wel in stand. Het OM is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Deel dit artikel: