nieuws

'Handelsboycot Rusland nauwelijks nadelig voor haven'

ROTTERDAM - De handelsboycot die door Rusland is ingevoerd heeft vooralsnog nauwelijks gevolgen voor de haven van Rotterdam. Dat is de conclusie van onderzoeker Bart Kuiper. Hij is verbonden aan het havenkennis- en expertisecentrum van de Erasmus Universiteit. Donderdag werd bekend dat Rusland voedselproducten weert uit de 28 landen van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. Het gaat om vlees, vis, fruit en zuivelproducten. Het is een tegenmaatregel voor landen die meedoen aan sancties tegen Rusland vanwege de burgeroorlog in Oekraïne. De sancties zijn minstens een jaar van kracht.

Speldenprikje

“Rusland is slechts één afnemer van dit soort producten”, vertelt Kuiper. “De grote afnemers zitten om de hoek. Denk aan Duitsland, Frankrijk en Engeland. Je zou kunnen spreken van een speldenprikje.”
Maar hoe groot is de kans dat de handelssancties van Rusland grotere vormen aannemen? “De boycot van het ene product, lokt de boycot van het andere uit. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de Rotterdamse economie, want Rusland is de grootste leverancier van aardolie in de Rotterdamse haven. Een derde deel van de aardolie komt uit Rusland.''

Gasrotonde

“Rotterdam heeft een strategie ontwikkelt en wil de gasrotonde van Europa worden. Het centrum waar gas wordt verhandeld, opgeslagen en vervoerd. Dan is Rusland een belangrijke speler. Mochten de sancties escaleren, dan is het de vraag wat dat betekent voor de investeringen in de Rotterdamse haven vanuit Rusland'', zegt de onderzoeker.
“Mocht Rusland de olie- en gaskraan dichtdraaien dan draaien ze ook hun eigen geldkraan dicht”, besluit Kuiper. “Mocht dat gebeuren, dan merkt Rotterdam dat direct. De haven is nu eenmaal gevoelig voor grote veranderingen in de wereldeconomie."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl